De wereldwijde export van blauwe bessen neemt de komende jaren gestaag toe. Dit omdat de vraag uit Europa 'sky high' is én blijft. Noord-Amerika blijft een van de belangrijkste teeltregio's, al verschuift het belang wel iets meer richting Zuid-Amerika en Azië. Nederland speelt ook een rol in die beweging, als een van de grootste importeurs van Peruaanse blauwe bessen.
Wereldwijd werd er vorig jaar op meer dan 205.000 hectare blauwe bessen geteeld. Dit areaal blijft de komende jaren groeien, zo voorspelt Rabobank in een nieuw rapport. "Noord-Amerika, de bakermat van de teelt, blijft een zeer belangrijke teeltregio, maar het belang verschuift", staat vermeld. Zo breidt de teelt van blauwe bessen zich in Zuid-Amerika snel uit en ook in Europa en Azië worden nieuwe teeltgebieden ontwikkeld.
De verwachting is dat de export in seizoen 2025/2026 voor 70% afkomstig zal zijn van de top vijf exporterende landen: Peru, Chili, Canada, Mexico en Spanje/Marokko. Wat consumptie betreft, nemen de Verenigde Staten en Canada nog steeds het grootste aandeel voor rekening, maar Europa is de belangrijkste bron van groei in de vraag. China voert de consumptie in Azië aan, dankzij de groei van het lokale en importaanbod.
Peru neemt de leiding
De wereldwijde export van blauwe bessen is de afgelopen tien jaar jaarlijks met ongeveer 11% gegroeid. Internationale ladingen en beschikbaarheid zijn geëxplodeerd, aangewakkerd door een stijgende opbrengst van de nieuwe spelers: Peru, Mexico, Marokko, Zuid-Afrika en China. Die landen vullen het bestaande aanbod uit de Verenigde Staten, Chili, Argentinië en Europa aan. Sinds seizoen 2019/2020 is Peru de grootste exporteur. Het klimaat is daar zeer gunstig voor de teelt van verschillend rassen. Buurland Chili is de op één na grootste exporteur.
De belangrijkste exportbestemming van Peruaanse blauwe bessen zijn de Verenigde Staten, waar circa 50% van de ladingen naartoe gaat. De tweede belangrijkste markt is Nederland. Peruaanse blauwe bessen worden verder uitgevoerd naar markten als het Verenigd Koninkrijk, Canada, Spanje, België en Duitsland. Singapore, Hong Kong, India en Japan zijn groeimarkten voor Peru.
Ongekend seizoen ondanks vorst
In Nederland staat in totaal 900 hectare aan blauwe bessen, zo blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis. In het oosten van Groningen (Vlagtwedde) teelt Bernard Hazenberg op 20 hectare blauwe bessen. Afgelopen zomer vond de tweede pluk plaats. Die was uitdagend, want Hazenberg kreeg te maken met vorst in het voorjaar waardoor de bloesem afvroor. "We liepen 15 ton mis." Desalniettemin kijkt de Groninger positief vooruit. "Afgezien van de vorst is het een ongekend goed seizoen geweest. Van 11,5 hectare jonge struiken heb ik 50 ton oogst gehaald. We mogen tevreden zijn."
Hazenberg is dit seizoen geswitcht van The Greenery naar Fruitmasters, en dat was een goede keuze. Nu krijgt hij namelijk een vaste prijs per kilo. De grootste uitdaging voor het nieuwe seizoen zijn het krimpende pakket aan gewasbeschermingsmiddelen en toenemende schimmeldruk. "Ik hoor om mij heen ook dat er meer kwaliteitsproblemen zijn geweest. Daar moeten we alert op blijven." Wat de toekomst betreft wil Hazenberg zijn productie deels machinaal laten plaatsvinden, om op (dure) arbeidskosten te kunnen besparen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.