Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Neutraal Wasde-rapport laat tarwemarkt bewegen

10 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

De tarwenotering op de CBoT in Chicago heeft voor de tweede dag op rij flink ingeleverd. Het Wasde-rapport van het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten speelt daar een grote rol bij. Het rapport bevatte op zich geen grote verrassingen, maar ook dat nieuws brengt de buitengewoon volatiele markten in beweging.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rekenmeesters van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) zijn de maart-editie van het Wasde-rapport afgetrapt met de notitie dat dit rapport 'een eerste beoordeling van de kortetermijneffecten van de militaire actie bevat.' Voor tarwe voorziet het ministerie dat de productie hoger uitvalt, de wereldhandel en -consumptie lager zijn en dat de eindvoorraad toeneemt ten opzichte van de vorige editie.

Deze hogere productie komt grotendeels voor rekening van Australië, waar de tarweoogst met 2,3 miljoen ton naar boven is bijgesteld: tot een record van 36,3 miljoen ton. De wereldexport daalt met 3,6 miljoen ton. De export van Oekraïne wordt 4 miljoen ton lager geschat, op 20 miljoen ton. Rusland exporteert 3 miljoen ton minder en komt volgens het ministerie uit op 32 miljoen ton. Dit verlies wordt gedeeltelijk opgevangen door Australië en India, waar de export met respectievelijk 2 miljoen ton en 1,5 miljoen ton toeneemt.

Grotere tarwevoorraad
Voor een groot aantal regio's, waaronder Turkije, Egypte, de Europese Unie, Afghanistan, Algerije, Kenia, Pakistan, Tanzania en Jemen, verwacht het dat de import lager uitpakt. Dat komt onder meer doordat er minder tarwe uit het Zwarte Zeegebied beschikbaar is, maar ook door de hoge prijzen. Het tarweverbruik daalt met 0,8 miljoen ton, tot ongeveer 787,3 miljoen ton. De eindvoorraad is met 3,3 miljoen ton verhoogd naar 281,5 miljoen ton. In Rusland en Oekraïne neemt de voorraad toe door de problemen met de uitvoer, terwijl in Turkije, India en de Europese Unie de voorraad juist lager uitvalt dan in de vorige editie.

De tarwenotering op de CBoT liet voor de publicatie van het Wasde-rapport al een daling zien. Die zette door op de handelsdag. Het maartcontract is met 6% gedaald naar $1.199,50 per bushel. Omgerekend is dat €399 per ton. Analisten signaleren dat de fysieke export vanuit de Verenigde Staten niet wezenlijk is toegenomen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De tarweprijzen zijn relatief hoog in de Verenigde Staten, Australië en de Europese Unie. Dat ontmoedigt kopers om zaken te doen.

Krapte in soja
De sojaproductie daalt, blijkt uit het Wasde-rapport. Maar ook het verbruik, de wereldhandel en de eindvoorraad komen lager uit. De oogst is met 10,1 miljoen verlaagd, ten opzichte van het vorige rapport, tot 353,8 miljoen. De Braziliaanse oogst is met - 127 miljoen ton - zo'n 7 miljoen ton lager en ook in Argentinië, Paraguay en Uruguay is minder soja geoogst. Door de relatief hoge prijzen voor plantaardige oliën en schroot groeit de vraag naar deze producten minder hard dan waar het USDA eerder rekening mee hield. De eindvoorraad is desondanks met 2,9 miljoen ton naar beneden bijgesteld, tot 90 miljoen ton. Dat is de kleinste voorraad sinds seizoen 2015/2016.

De productie van coarse grains (alle granen, behalve tarwe en rijst) is in het lopende seizoen met 1,5 miljoen ton naar boven bijgesteld, ten opzichte van de februari-editie van het rapport: tot 1.498,9 miljoen ton. De maïsoogst van Rusland en India valt groter uit en daarmee wordt de kleine oogst in Zuid-Afrika en Argentinië grotendeels opgevangen. De maïsexport van India en de Verenigde Staten is groter, terwijl Oekraïne minder maïs uitvoert. De eindvoorraad van maïs valt 1,3 miljoen ton lager uit, tot 301 miljoen ton. In Oekraïne, Rusland en India komt de eindvoorraad hoger uit.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden