Shutterstock

Analyse Koffie

Koffieprijzen dalen door onzekerheden rond oorlog

16 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Rusland is de op drie na grootste koffie-importeur ter wereld. Het wegvallen van de markt brengt de markt dan ook behoorlijk in onbalans. Nu ook Nespresso, Lavazza en Starbucks zich terugtrekken uit Rusland is er angst dat de vraag naar koffie nog verder afneemt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor arabica-koffiebonen is deze week naar het laagste niveau in vier maanden gezakt. Dinsdag 15 maart sloot de notering op de Intercontinental Exchange (ICE) op $4,68 per kilo. Eén week geleden was dat nog $5,16 per kilo en één maand terug stond er een prijs van $5,46 per kilo op het bord. Ook de notering voor robusta-koffiebonen is aan het begin van deze week iets gedaald, van $2,24 per kilo op dinsdag 8 maart naar $2,21 op dinsdag 15 maart. Alle onzekerheden die ontstaan door de oorlog in Oekraïne liggen hieraan ten grondslag, waarbij de fors stijgende energieprijzen de overhand hebben in de markt.  

Die piek in de energieprijzen kan de wereldeconomie doen ontsporen. Een 'inzinking van de economie', zoals analisten het beschrijven, kan de consumentenbestedingen flink aantasten. Daarbij zal het eerst bespaard worden op bezoekjes aan restaurants en cafés en dat heeft uiteindelijk een negatief effect op de koffieconsumptie. Ook de daling van de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar heeft gevolgen voor de koffienotering. Een zwakkere real stimuleert de export door Braziliaanse koffieproducenten. Tegelijkertijd maken die producenten zich zorgen over een stijging van de kostprijs, als gevolg van een gebrek aan kunstmest uit Rusland.

Koffietekort voorzien
Overigens is er ook een bullish factor in de markt. De International Coffee Organization (ICO) meldt deze week namelijk dat het wereldwijde koffieoverschot van 1,2 miljoen zakken is veranderd in een tekort van 3,1 miljoen zakken. Dit heeft te maken met een verschuiving in vraag en aanbod. De wereldproductie daalt waarschijnlijk naar 167,1 miljoen zakken; eerder was dat zo'n 168,8 miljoen zakken. Tegelijkertijd stijgt het verbruik, volgens de koffie-organisatie, naar 170 miljoen zakken. Dat was tijdens een eerdere prognose ingeschat op 167,6 miljoen zakken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden