Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tender van Egypte schudt de tarwemarkt op

21 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Een tender van Egypte voor tarwe veroorzaakte rumoer op de tarwemarkt. Door een relatief groot aantal inschrijvers raakt de markt ervan overtuigd dat er nog voldoende tarwe beschikbaar is uit het Zwarte Zeegebied. Zware buien in Argentinië gaven soja afgelopen handelssessie een duwtje in de rug.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager op €199 per ton. Ook op de CBoT deed tarwe een stapje terug. Het meicontract noteerde 1,4% lager en kwam daarmee uit op $5.45 per bushel. Maïs bewoog zijwaarts en sloot 0,1% lager op $4.39 per bushel. Soja zat afgelopen handelssessie in de lift en plust 2% naar $12.09½ per bushel.

Aan tarwe is geen gebrek. Dat is de conclusie die getrokken wordt na het sluiten van een tender van de Egyptische staatinkoper Gasc. Naar verluidt kwam de scherpste inschrijving uit Roemenië met $232,50 per ton Fob (op het schip geleverd). Russische exporteurs legde een prijs van $235 per ton neer. In totaal waren er meer dan dertig inschrijvers op de Egyptische tender. Uit de grote aantal aanbieders leiden analisten af dat er nog voldoende tarwe beschikbaar is uit het Zwarte Zee gebied.

Rusland kondigde aan de exportheffing op tarwe te herzien. Dat is niet helemaal waar Russische boeren op hoopten. Zij klagen dat de heffing veel te hoog is en gebaseerd is op veel lagere tarweprijzen. Russische telers hadden dan ook graag gezien dat de exportheffing helemaal geschrapt zou worden.

Noodweer
Soja kreeg gisteren steun van zware buien in Zuid-Amerika. Vooral in Argentinië zorgt de tot nu toe natte maand maart voor schade aan soja en maïs volgens lokale bronnen. Het zuidelijke deel van Brazilië krijgt daar overigens ook een staartje van mee. Rond de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires viel van dinsdag op woensdag lokale tijd tot meer dan 100 millimeter, met wateroverlast tot gevolg. Het was niet alleen regen dat er viel maar ook hagel. Plaatselijk zijn percelen met soja en maïs compleet 'afgehageld' volgens bronnen.

"Er zijn gebieden waar in maart meer dan 300 millimeter is gevallen, en we zien sojapercelen die onder water staan", schrijft de graanbeurs van Rosario in een update. De beurs ging uit van een Argentijnse sojaoogst van 50 miljoen ton en een oogst van 57 miljoen ton maïs. Door het noodweer van de afgelopen dagen zouden die cijfers lager uit kunnen komen volgens de beurs van Rosario.

Soja in de belangstelling bij Amerikaanse akkerbouwer
In de VS lijken akkerbouwers voor de komende oogst een voorkeur te hebben voor soja boven maïs. Marktbureau LSEG Commodity Research verwacht dat in de VS het soja-areaal dit teeltjaar 4,1% groter uitvalt vergeleken met vorig seizoen. Het areaal maïs valt 1% kleiner uit volgens het bureau. Volgende week komt het rapport met de areaalverwachtingen van het USDA uit. Dat zal waarschijnlijk meer richting aan de markt geven dan de prognoses van andere bureaus.

De vraag naar soja is op de Noord-Amerikaanse markt relatief goed volgens verschillende experts. Verwerkers plannen onderhoud doorgaans in april, gelijk met de periode waarin de akkerbouwers druk zijn met de voorjaarswerkzaamheden. Omdat akkerbouwers in die periode genoeg te hebben zitten ze doorgaans niet te wachten op extra werk zoals het afleveren van soja. Daarom proberen verwerkers nu wat extra voorraad aan te leggen zodat ze zeker weten voldoende voorraad te hebben tot de geplande stops.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden