De naderende Paasdagen brengen geen hogere prijzen met zich mee voor de zuivelmarkt. Eerder integendeel. De prijzen gaan voor diverse producten nog iets sneller omlaag, omdat in de laatste dagen vóór Pasen de meeste aankopen zijn gedaan en bedrijven na de Paasdagen pas weer op de markt komen. Ondertussen loopt de melkaanvoer seizoensmatig op en is de vraag tot nu toe toch al kalm.
Voor kopers kunnen de dalende prijzen aanleiding zijn om binnenkort toch hun slag te slaan, want relatief gezien zijn de prijzen nu vrij laag en is met bijvoorbeeld melkpoeders toch het wereldmarktniveau wel bereikt. Op de GDT-veiling van Fonterra daalde de notering voor magere melkpoeder deze week wel, maar de melkpoederprijzen hier daalden nog verder.
Toch kan er door toedoen van de zuivel zelf nog goedkoper product op de markt komen. Dat komt doordat er momenteel behoorlijk goedkoop magere melkconcentraat op de markt wordt gebracht. Niet vanuit Nederland, maar wel vanuit Frankrijk en Duitsland. Dit product is zo goedkoop dat het na verwerking tot melkpoeder nog steeds flink goedkoper dan €2200 per ton op de markt kan worden gebracht.
Het gebeurt vaker in de voorjaarsperiode met een tijdelijke overvloed aan melk. Ook de roomprijs daalt door, maar dan met 3% en niet met 7%, zoals bij magere melkconcentraat.De boterprijs daalt ook, maar relatief gezien veel minder. De DCA-notering hiervoor is slechts 1% lager.
Dat is vergelijkbaar met de prijsdaling bij Goudse foliekaas. Mozzarella heeft het iets moeilijker en daalt zo'n 2% in prijs. Als geheel blijft de kaasmarkt toch opmerkelijk veel weerstand bieden tegen neerwaartse prijsdruk. Zelfs ondanks het feit dat er relatief veel kaas wordt geproduceerd. De consumptie blijft kennelijk ook goed op niveau.
De komende weken moeten leren of de kaasprijzen hun niveau kunnen handhaven, of dat er met een toenemende melkaanvoer toch verdere neerwaartse beweging in de markt ontstaat.