Rusland blijft een onzekere factor op de granenmarkt. Ingrijpen bij Russische exporteurs blijkt daarbij geen obstakel voor het Kremlin. Het weer in Brazilië blijft op de sojamarkt een doorslaggevende factor.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot €2,75 lager op €204,50 per ton. Op de CBoT sloot tarwe ¼ cent hoger op $5.55 per bushel. Maïs sloot 0,3% lager en kwam daarmee uit op $4.37¾ per bushel. Meer actie was er in soja. Het meicontract soja pluste afgelopen handelssessie in Chicago 1,4% hoger op $12.09¼ per bushel.
Rusland blijft een moeilijk te peilen factor op de granenmarkt. SovEcon verwacht dat Rusland in maart 5 miljoen ton tarwe zal exporteren. Dat is ruim boven de 4,1 miljoen ton in februari. Groter nieuws is dat de Russische agrarische waakhond heeft ingegrepen bij de Russische graanexporteur TD Tif. Volgens de Russische nieuwssite lenta.ru zijn er ladingen graan aan de ketting gelegd omdat niet wordt voldaan aan de veiligheids- en kwaliteitsstandaard. Volgens de eigenaar van TD Rif kost het veel geld dat de geladen schepen niet mogen vertrekken. Voorheen waren er geen problemen maar sinds 18 maart doen de Russische autoriteiten moeilijk. TD Rif zou onder grote druk gezet worden om tegen 'verwaarloosbare prijs' bezittingen te verkopen volgens het bericht van Lenta.
Regen speelt soja parten
Soja is behoorlijk volatiel en dat heeft voor een belangrijk deel met de ontwikkelingen in Brazilië te maken. Volgens Partia Agronegocios is 69,3% procent van het soja-areaal geoogst tegen 70,4% vorige seizoen. Nog belangrijker zijn de opbrengstcijfers. De landbouwattaché van het USDA in Brazilië heeft de oogstprognose voor seizoen 2023/24 verlaagd naar 152.6 miljoen ton. Dat komt vooral omdat het weer in het einde van 2023 niet meewerkte voor sojatelers.
In het zuiden van Brazilië werkt het weer nu rond de oogst ook niet mee. Uit onderzoek van Cepea blijkt dat de combines door regen werkloos aan de kant staan. Prijzen voor soja zitten op de Braziliaanse markt wel wat in de lift. De gemiddelde telersprijs steeg vorige week met 1,8% volgens Cepea. Tussen verwerkers onderling steeg de sojaprijs met 1,3%. Maïs profiteert daar wat van mee, maar hier blijft de stijging beperkt tot 0,3%.
Op de CBoT heeft maïs moeite richting te kiezen. Dat komt volgens analisten omdat handelaren aan de voorzichtige kant zijn met het innemen van posities in aanloop naar de areaalverwachtingen waarmee het USDA aanstaande donderdag komt. Uit een peiling van Bloomberg blijkt dat de markt rekent op een krimp in het Amerikaanse maïsareaal. In plaats daarvan wordt meer soja gezaaid door akkerbouwers in de VS. Door een relatief grote eindvoorraad maïs reageert de markt daar maar beperkt op.