De palmolieprijs is de laatste week niet echt onveranderd gebleven, maar heeft toch een soort pas op de plaats gemaakt. Eind vorige week bewoog de prijs na een daling weer richting de andere kant, terwijl er nu weer winstnemingen zijn. Per saldo verandert er evenwel niet veel.
De verwachting bij dit alles is dat de palmolieprijs op de iets langere termijn toch ook redelijk hoog zal blijven, zeker ten opzichte van andere eetbare oliesoorten.
{{dataviewSnapshot(46_1711541194)}}
Soja-olie en zonnebloemolie gingen de afgelopen week relatief harder onderuit dan palmolie. Koolzaadolie won wel iets in prijs, maar is nog altijd veel goedkoper dan palmolie.
Palmolie heeft het voordeel van een relatief bescheiden aanbod op de wereldmarkt en een goede export in de voorbije maanden. Het aanbod lijkt ook niet echt veel toe te gaan nemen omdat met name Indonesië een toenemend deel van de productie wil gaan inzetten voor biodiesel en de overheid rondloopt met plannen voor exportbeperking.
{{dataviewSnapshot(46_1711538425)}}
De nu relatief hoge prijs van palmolie is op zichzelf overigens ook een barrière geworden, bijvoorbeeld voor een land als India. Dat is een toenemend deel van de palmolie-import gaan vervangen door zonnebloem- en ook sojaolie.
Ondanks de relatief goede marktsituatie blijven Indonesië en Maleisië ongerust over de afzetmogelijkheden in met name Europa en de VS. Het aanstaande EU-verbod op de invoer van grondstoffen die niet gegarandeerd 'ontbossingsvrij' zijn, blijft zorgen baren. Evenals het Europese importverbod per 2030 voor biodiesel uit palmolie.
In de voorbije week probeerde Indonesië bijvoorbeeld nog om Noorwegen in te zetten, om zo de scherpe randjes van deze regels af te halen.