Boter, magere melkpoeder en de halffabrikaten daarvoor waren deze week de uitschieters op een zuivelmarkt die voor het overige afwachtend en zwak was. Dit sentiment is niet vreemd voor een paasweek, maar kennelijk verwachten sommige deelmarkten meer beweging.
De zuivelmarkt als geheel was deze week in ieder geval minder eensluidend negatief gestemd als vorige week. Toen ontbraken de plussen over de hele linie. Ditmaal is er meer opwaartse beweging te zien.
Het meest opvallend is de opleving van de magere melkpoederprijs. Die opleving is alleen merkbaar bij melkpoeder voor food en niet bij feed.
Vermoedelijk is het ook vooral een effect van het exportcontract richting Algerije, dat door een drietal Europese partijen is gewonnen (waaronder twee Nederlandse). Ze mogen gedrieën 16.000 ton magere melkpoeder leveren aan Algerije, wat op zich niet uitzonderlijk veel is. Toch ontleent de markt er een klein opwaarts prijseffect aan, en het gevoel dat er in ieder geval een bodem in de markt is bereikt.
Voor het overige is de melkpoedermarkt tamelijk stil en zit de zuivelsector wel in een periode met een oplopende aanvoer.
{{dataviewSnapshot(46_1711637836)}}
De weipoedermarkt blijft dalend, wat mede veroorzaakt wordt door nog altijd ruime voorraden bij de veevoersector en een zwakke vraag vanuit onder meer China. Daar blijft de varkenshouderij onder druk staan en is er dus ook beperkte vraag naar eiwitrijk biggenvoer.
Bij de halffabricaten lijkt onder meer de oplopende melkpoederprijs een van de aanleidingen voor de toch weer stijgende concentraatprijs. Magere melkconcentraat is nog steeds relatief goedkoop, maar niet meer zoals vorige week.
Ook de roomprijs is opgelopen, wat zijn oorzaak lijkt te vinden in een betere vraag naar en hogere prijs voor boter. Goedkoper aanbod van elders lijkt de boterprijs voor nu niet te drukken.
De kaasmarkt is vooral behoorlijk rustig, merken partijen op. Er gebeurt weinig qua handel. Toch zeggen producenten niet met allerlei voorraden in de maag te zitten. De uitgeleverde kaas blijft ook relatief jong. Aan de andere kant hebben de meeste kopers hun behoefte nog lang niet gedekt, menen handelaren. Voor de komende maanden zou nog 50% tot 75% van de behoefte aan kaas niet zijn afgedekt, zo menen sommigen.
Opvallend is wel dat Goudse en Edammer foliekaas deze week meer onder druk staat dan de andere kaassoorten.
Ook valt op dat de Cheddarprijs relatief goed stand houdt, ook al is er extra goedkope Amerikaanse Cheddar voorhanden. Dit product hangt al diverse weken boven de markt, maar veel Europese verwerkers aarzelen kennelijk toch om dit afwijkende product in te zetten. Tegenover een lagere prijs staan ook nadelen, zoals het moeten omschakelen en het niet precies kunnen zeggen welke kwaliteit wordt binnengehaald.