De kaasprijzen trekken dit voorjaar niet gezamenlijk op, maar kiezen elk hun eigen richting. Er zijn ook diverse redenen te vinden die de uiteenlopende bewegingen in de markt verklaren. In grote lijnen is de markt niettemin als zwak te bestempelen.
In de afgelopen maanden was foliekaas telkens de meest stabiele factor op de zuivelmarkt, maar inmiddels is het de zwakste schakel. De poederprijzen krabbelen voorzichtig weer wat op, hoewel het herstel nog erg pril is. En ook boter voelt wat positiever aan. De kaasprijzen echter zitten in een neerwaartse spiraal, waarbij de noteringen van Gouda en Edammer zijn teruggezakt tot het laagste punt sinds medio oktober. De noteringen zitten nog boven €3.800 per ton, maar de dagmarkt is al lager. Cheddar daarentegen beweegt stabieler, terwijl mozzarella recent een bodem heeft gevonden.
Flink minder melk in Ierland
De uiteenlopende richtingen van de kaasprijzen laten zich goed verklaren. Het toeristenseizoen in Europa staat bijvoorbeeld op punt van beginnen en daar profiteert mozzarella vaak van, hoewel de vraag uit Zuid-Europese landen veelal nog uitblijft. En Cheddar kan stabiel blijven doordat de melkproductie in het Verenigd Koninkrijk en Ierland flink lager uitpakt dan vorig jaar. Vooral in Ierland staat de productie fors onder druk, met aanvoercijfers die al een paar maanden liefst 20% (!) onder het niveau van vorig jaar liggen. In Ierland wordt doorgaans veel Cheddar geproduceerd, maar nu dus even minder. Dit geeft wat sentiment. Daarbij was Cheddar op basis van drogestofgehalte iets ondergewaardeerd ten opzichte van foliekaas. Of beter gezegd: foliekaas is wat overgewaardeerd.
De productie van Goudse foliekaas vindt voornamelijk plaats op het Europese vasteland, waarbij Nederland, Duitsland en Polen de grote spelers zijn. In Nederland en Duitsland vallen de aanvoercijfers weliswaar lager uit, maar toch gaat er veel melk de kaasbak in. Dit omdat kaas (ook na de prijsverlagingen van de afgelopen weken) nog altijd een betere valorisatie van melk geeft, ten opzichte van boter en magere melkpoeder. Het verschil wordt overigens wel kleiner.
Kort gedekte inkopers wachten af
Inkopers van kaas voelen zich comfortabel om te wachten op verdere prijsdalingen, gezien de seizoenspiek melk nog zeker ruim een maand op zich laat wachten. Wel klinkt uit de markt dat retailers vaak kort gedekt zijn, dus het kwartje kan ook zomaar weer de andere kant op vallen. Temeer ook omdat producenten blijven claimen dat de voorraden krap zijn, of in ieder geval zeker niet ruim.