In onze rubriek 'Food People' spreken we iedere week met een inkoper, verkoper of eigenaar uit de voedingsinudstrie. Actuele ontwikkelingen passeren de revue, maar we hebben het ook over drijfveren. We trappen af met Wiro Nillesen, eigenaar van Kollenberger Spelt. Nillesen is bezig om het nieuwe graanras 'tritordeum' te exploiteren.
Waarom werk jij in de foodsector?
"Ik ben ex-ondernemer en heb eerder de opleiding bedrijfskunde gevolgd. In het verleden heb ik bedrijven in narrowcasting en etikettering opgezet. Op een gegeven moment besloot ik radicaal al deze bedrijven te verkopen. Ik had mijzelf verboden om nog een bedrijf op te starten, maar kwam toen in contact met spelttelers. Zij vertelden dat hun project al tien jaar liep, maar niet echt doorbrak. Ze stonden daarom op het punt om hiermee te stoppen. De afzet was laag en de problemen groot. De keten functioneerde niet goed en daarnaast waren er kwaliteitsproblemen."
"Aangezien ik helemaal niet uit de voedingsindustrie of agrarische wereld kwam, kon ik er blanco ingaan. Na een aantal verkennende gesprekken met de ketenpartners heb ik de agrarisch ondernemers overtuigd dat het zonde was om te stoppen. Ik ging ze begeleiden en noemde mezelf ketenregisseur. Van de speltboeren kreeg ik carte blanche; ik hoefde niets te overleggen of me te verantwoorden. Wij vertrouwen elkaar."
Wat is het mooiste aan het werken in de voedingsindustrie?
"Het is ongelooflijk bijzonder om te zien hoe voeding ontstaat. Zeker bij brood. Boeren zaaien in november, geoogst wordt in juli. Hierna wordt de spelt gepeld en gereinigd. Vervolgens gaat het naar de molen, waar het wordt gemalen, en de bakker bakt er brood van. Hierbij is geen enkele toevoeging nodig. Desem, beetje zout en water. Hoe transparant kan het proces zijn?!"
Wat is volgens jou op dit moment de grootste uitdaging in de foodbusiness?
"Deze vraag is spot on. Ik heb zojuist een Spaans bedrijf gekocht dat de licentie heeft om het nieuwe graanras 'tritordeum' te exploiteren. Dit ras is een natuurlijke kruising tussen durum en wilde Chileense gerst, heeft de robuuste eigenschappen van gerst en is bestand tegen allerlei ziektes. Ook kan het tegen verzilting. Daarnaast heeft het goede eigenschappen om in een veranderend klimaat goed te presteren. Tritordeum is ontwikkeld in Spanje om de akkers die verdrogen toch een redelijke opbrengst te geven. Het meest in het oog springend is het lagere aandeel onverteerbare gluten en het hogere eiwitgehalte. Van tritordeum kan brood, pasta en bier gemaakt worden."
"Tritordeum wordt professioneel geteeld in Spanje, Italië, Griekenland en Australië. In Limburg wordt het gewas eveneens geteeld, met tot nu toe wel een wisselend resultaat. Daarom zijn we gestart met teeltproeven - samen met de Universiteit in Wageningen - om de juiste soorten voor ons klimaat te selecteren. Sommige ambachtelijke bakkerijen hebben al tritordeum in hun assortiment. Om dit ras tot een groot succes te maken zoeken we investeerders die (naast kapitaal) een bijdrage kunnen leveren in de vorm van kennis en contacten."
Wat is jouw grootste passie, naast deze baan?
"Ik heb geen baan. Mijn passie is ondernemerschap of dat nu voor mijzelf is of voor anderen. Sport bedrijf ik graag, maar dan wel met wat adrenaline. Speedsurfen, slalom skiën en snowboarden op een raceboard."
Wat merk jij van de huidige grondstoffenrally?
"Om ons heen wordt alles duurder, zeker tarwe. Dat is een benchmark in de agrarische wereld. Omdat de prijs van spelt nauwelijks een koppeling heeft met de tarwemarkt, merken we dat agrarisch ondernemers overwegen te switchen naar tarwe."
Hebben jullie last van de logistieke uitdagingen?
"We hebben niet echt logistieke problemen, dat is een voordeel met lokale producten en eigen productie. Alles gebeurt binnen een straal van dertig kilometer."
Interessant, en de hoge energieprijzen dan; merken jullie dat?
"We verwachten dat de prijs voor kunstmest blijft stijgen, maar dit zal niet heel veel effect hebben op ons. Spelt - en met name het ras tritordeum - is stikstofefficiënt."