Shutterstock

Analyse Ondernemen

India krijgt amper controle over hoge voedselprijzen

19 Januari 2024 - Matthijs Bremer

De kosten van voedsel zijn in India in 2023 fors toegenomen. Waar in het begin van het jaar vooral rijst en tarwe in prijs stegen, worden op het moment vooral groenten, peulvruchten, kruiden en fruit duurder. Tot nu toe zijn de resultaten van overheidsingrepen gemengd, al valt op termijn niet uit te sluiten dat de agressieve pogingen om de inflatie te bestrijden meer kwaad doen dan goed.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

India lijdt al langer onder een forse stijging van de prijs van voeding. In de tweede helft van 2024 leek de stijging wat af te nemen, maar in december stegen de prijzen met 5,39%, het sterkst sinds in tien maanden. In november was dit percentage nog 4,69%, zo is bij Reuters te lezen. Uit data van het Indiase statistiekbureau blijkt dat met name van groenten (met een gemiddelde stijging van 27,6%), peulvruchten (20,7%), kruiden (19,7%) en fruit (11,1%) de inflatie op het moment naar boven trekken.

Dit is zorgelijk, aangezien de prijzen van deze producten in de winter meestal juist dalen. In grote delen van India wordt in december en januari groenten, fruit en kruiden geoogst. Dit jaar valt de oogst echter flink tegen, aangezien het in de moessonperiode tussen september en oktober veel minder regende dan normaal. Daardoor verloren Indiase boeren een fors deel van hun opbrengst. Daarnaast hebben sommige Indiase boeren ervoor gekozen om minder wintergewassen in te zaaien. Als gevolg van de forse Indiase inflatie zijn ook arbeidskosten fors toegenomen. Veel boeren hebben er daarom op gegokt dat het niet rendabel is om meer te produceren.

Overheidsingrepen
In december besloot India ook de export van uien tot en met 31 maart 2024 aan banden te leggen, aangezien de prijs vergeleken met een jaar eerder grofweg verdubbeld is. Daarnaast verbood de overheid de uitvoer van suikerrietsap. De grondstof wordt vaak geëxporteerd voor de productie van biobrandstoffen, maar dat vindt de Indiase overheid onwenselijk gezien de hoge suikerprijs. Vergelijkbare exportbeperkingen stelde de Indiase regering in voor rijst en tarwe. Op de tarwemarkt bleek de ingreep behoorlijk succesvol. Prijzen daalden sinds de ingreep met 37,6%.

Minder succesvol was de maatregel voor rijst. In de zomer legde de Indiase overheid al de export van rijst, met uitzondering van Basmati, aan banden. India besloot hiertoe omdat de gemiddelde consumentenprijs vergeleken met dezelfde periode in 2022 met 10% was gestegen. De maatregel bleek slechts beperkt in staat om de inflatie te temmen. In december lag de prijs maar liefst 14% hoger dan in december 2022. Daarom besloot India nog sterker in te grijpen en 500.000 ton rijst met een forse korting aan te bieden. De rijst wordt voor net iets meer dan 50% van de marktprijs verkocht.

Verkiezingen
Volgens analisten is het enthousiasme waarmee minister Narendra Modi exportverboden instelt vooral groot omdat de Indiase bevolking in de zomer van 2024 naar de stembus gaat. De verwachting is dat het stringente beleid tot die tijd aanhoudt. De vraag is echter of de maatregelen op de lange termijn niet meer kwaad doen dan goed. Dat de prijzen van voedsel niet opwegen tegen de kosten van de arbeid is een van de grondoorzaken van de huidige inflatiegolf. Door de lagere import kunnen boeren een stuk minder verdienen. Dit motiveert niet om het aanbod te vergroten, waardoor het risico bestaat dat de krapte op de Indiase agrarische markten in de toekomst verder toeneemt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden