Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen bewegen opwaarts in prijs

Gisteren 17:00 uur - Alex Jurvillier

De bakkerijgrondstoffen bewegen deze week vooral opwaarts in prijs. Tarwe maakt een flinke sprong. De suikerprijzen zoeken meer naar richting, maar neigen opwaarts. Ook de boterprijs trekt verder aan.

De grafieken van de tarwetermijnmarkten maakten vorige week een flinke sprong. Niet dat de markt op drift is, het is gewoon de overgang naar een ander contract. De Europese tarwe-export blijft 23% achterlopen op vorig seizoen, zo blijkt uit de nieuwe exportcijfers. Die tegenvallende exportcijfers zijn wel in lijn met de tegenvallende oogst in de EU Het Franse ministerie van Landbouw kwam met een update van de oogstcijfers en raamt de oogst nu op 25,78 miljoen ton. Dat is de kleinste oogst sinds 1986.

Het aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied hebben we vaker aangestipt. De VS doet dit seizoen ook aardig mee op de wereldmarkt. Het USDA deed in het Wasde-rapport van september geen aanpassingen in de Amerikaanse tarweoogst. Die komen pas in de volgende editie. Algemeen wordt echter aangenomen dat de tarweoogst bovengemiddeld uitkomt. Samen met een relatief gunstig dollar zorgt dat voor momentum bij de Amerikaanse exporteurs.

Suiker
De suikernotering in New York sloot gisteren op $440,48 per ton en in Londen op $535,70 per ton. In vergelijking met precies een week geleden zijn de prijzen wat gestuwd. De suikernoteringen op de ICE-beurs van Londen en New York zochten afgelopen week naar richting, maar neigen iets meer opwaarts.

Nieuws dicht bij huis gaat over Südzucker. De nettowinstverwachting werd omlaag bijgesteld tot tussen de €172 en €275 miljoen, tegenover de eerdere verwachting van €500 tot €600 miljoen. Lagere suikerprijzen, onzekerheden rond de oorlog in Oekraïne en spanningen in het Midden-Oosten zouden de cijfers van Südzucker drukken.

Nieuws over Brazilië gaat over de laatste cijfers van de tweede helft in augustus. Die productiecijfers voor de belangrijkste regio liggen onder het niveau van vorig jaar. Anderzijds is de productie over het hele seizoen tot nu toe wel hoger.

Op het moment van schrijven duiken er meer berichten op over de hoeveelheid aangetaste hectaren suikerriet in Brazilië als gevolg van de branden. Dat aantal werd door de CEO van het Braziliaanse SCA Brasil, geschat op 400.000 aangetaste hectares in de belangrijkste centraal-zuidelijke productieregio. Dat zou neerkomen op 30 miljoen ton aangetaste suikerriet, met gevolgen voor dit seizoen en komende oogst, aldus CEO Martinho Ono in een webcast op YouTube.

Boter
De boterprijs is de afgelopen week nog iets meer aangetrokken en gaat daarmee naar weer een nieuw record. De roomprijs levert iets in en komt daarmee onder het boterequivalent. Beide producten blijven ondertussen enorm duur. Het is en blijft prijstechnisch gezien aantrekkelijk om ook naar de plantaardige alternatieven te kijken.

Brood
De consumentenbroodprijs-index van de Europese Unie, ofwel de EU27, steeg deze week verder. In de maand augustus stond de index op 145,19. Duidelijk wordt dat er gedurende het hele jaar een stijging heeft plaatsgevonden in de prijs die de consument moet betalen voor brood.

Eurostat consumentenprijs-index brood EU27

Dat is overigens niet het geval in Nederland. De consumentenindex steeg met horten en stoten tot het hoogste punt van dit jaar in juni. Toen bedroeg de index 132,64. Deze daalde, met augustus erbij, voor de tweede maand op rij tot 131,88. Daarmee behoort Nederland in augustus tot de lagere indexen.

Ter vergelijking: Hongarije staat in de index op 263,39 in augustus, Polen staat op 211,4 en Bulgarije staat op 191,8. Onze buurlanden komen ook hoger uit, daar Duitsland in augustus op 148,9 stond en België 138,17.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alex Jurvillier

Alex Jurvillier is marktspecialist grondstoffen bij Foodbusiness. Met zijn internationale oriëntatie volgt hij de foodsector op de voet en in het bijzonder de cacaomarkt.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden