Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Amerikaanse markt varkensvlees in disbalans

23 Augustus 2023 - Matthijs Bremer

De Amerikaanse varkensmarkt maakt op het moment een paradoxale fase door. Terwijl de vleesprijs enorm hard is gestegen, blijven de prijzen voor varkenshouders te laag rendabel te kunnen draaien. Ondertussen blijft de omvang van de Amerikaanse rundveestapel door droogte krimpen, waardoor de prijzen verder toenemen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit valt te lezen in het recente Livestock, Dairy and Poultry Outlook van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De status van de varkenshouderij in de Verenigde Staten wordt in klare taal samengevat. "Juli was wederom een maand waarin de varkenshouder met geluk quitte speelt". Uit onderzoek van Iowa State University blijkt dat de varkenshouders sinds 2022 verlieslatend opereren. De situatie lijkt het gevolg van een stevige disbalans op de markt. De prijs van levende varkens kwam gemiddeld gezien uit op $1,63, maar liefst 12% lager dan vorig jaar. Dit is opvallend, want gemiddeld gezien is de slachtprijs van $2,47 per kilo aan de hoge kant. Een maand eerder lag de prijs nog rond de $2,09.  

Niet wachten op betere tijden
Varkenshouders lijken ondanks de discrepantie niet te wachten op hogere prijzen. Vergeleken met een jaar geleden nam het slachtcijfer toe met 3,2% tot 9,6 miljoen varkens. Het lijkt er dan ook niet op dat het gat tussen de markten van levende en geslachte varkens snel wordt gedicht. Door het hoge slachtcijfer schat de USDA de groei voor de maand juni in de varkensvleesproductie op 2% tot 900.000 ton. Wel nam het gemiddelde slachtgewicht door de hoge gemiddelde temperaturen in de Verenigde Staten af. De verwachting van de USDA is dat de productie in het derde kwartaal met 1% daalt tot rond 2,95 miljoen ton varkensvlees. De verwachte varkensprijs blijft daardoor ongewijzigd bij een notering van $1,63.

Mede door de hogere productie zit de Amerikaanse export in de lift. In totaal exporteerde de Verenigde Staten in juni 265.000 ton varkensvlees, een toename van 10% vergeleken met de resultaten van een jaar geleden. Het exportresultaat is het direct gevolg van de hoge Europese varkensvleesprijs. De sterkte toename wordt dan ook voornamelijk gemeten in landen waar Europese landen uit de markt worden gesneden. Vooral een hogere export naar Mexico (+33%), Japan (+18%), Zuid-Amerika (+12%) en China/Hong Kong (+10%).

Amerikaanse rundvleesmarkt krimpt
Ondertussen lijkt de Amerikaanse rundvleesmarkt door droogte te blijven dalen. De omvang van de Amerikaanse rundveestapel is met 3% gedaald tot 95,6%, een afname van maar liefst 2,7 miljoen stuks vee. Met name in de intensieve vleesveehouderij vallen harde klappen. In de belangrijkste rundveehoudende staten Texas en Nebraska hielden rundveehouders de laatste 150 dagen voor het verschijnen van het rapport gemiddeld gezien zelfs 14% tot 19% minder vee aan.

De lagere rundveestand heeft direct impact op de slachtcijfers. De productieraming van 2023 is daarom met bijna 81.650 ton verlaagd tot 12,2 miljoen ton. Naast een lager aantal slachtingen, zorgt ook een lager slachtgewicht voor de krimpende vleesproductie. Al wordt de lagere verwachting ook wat gecompenseerd door een hoger verwacht slachtcijfer in de tweede helft van het jaar. Door de krapte verwacht de USDA dat de prijs van vleesstieren in het vierde kwartaal stijgt van $5,47 tot $5,62.

De lagere rundvleesproductie heeft zijn weerslag op de export. Vergeleken met een jaar geleden nam de uitvoer in juni met 14% af tot 122.500 ton. De export naar de top drie markten (Zuid-Korea, Japan en China) namen met ruim 19.000 ton af. Daar staat wel tegenover dat de uitvoer naar Mexico en Taiwan met 25% en 26% toenam. Ondertussen blijft de importprognose ongewijzigd. De grootste stijgers waren de import uit Australië (+38%) en Nieuw-Zeeland (+34%), terwijl de import uit Brazilië met 11% daalde.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden