Twee weken geleden leek de rundvleesmarkt te herstellen, maar de situatie lijkt inmiddels weer gekeerd. De rundvleesprijs stagneert op het moment, maar volgens handelaren is de prijs op het moment nog aan de hoge kant. Grote importen goedkoop rundvlees uit Ierland lijkt de voornaamste oorzaak.
De rundvleesprijs stagneert op het moment. De laatste twee weken noteert Vee en Logistiek €4,72 voor vlees van U-kwaliteit.
Twee weken geleden was er sprake van een opleving van de markt. In week 32 steeg de prijs van U-kwaliteit rundvlees met 4 cent naar €4,68. Enkele handelaren dachten dat er misschien wel sprake was van een nieuwe trend. Handelaren zagen minder kalveren binnenkomen en dachten hierin een indicatie dat melkveehouders hun bedrijven beëindigen te herkennen. Daarom voorspelden de handelaren dat de rundvleesmarkt op termijn de varkensvleesmarkt wel eens achterna zou kunnen gaan. Dat houdt in dat er tekorten ontstaan, waardoor de prijzen stevig oplopen.
Deze week lijkt het sentiment onder ingewijden in de markt dat deze situatie nog wel even op zich laat wachten. Volgens hen is er van de opleving van twee weken geleden namelijk weinig meer te merken. Hoewel de notering van de Vee & Logistiek nog stabiel lijkt, nemen de slachtprijzen af. De vraag is nog altijd relatief zwak. Volgens ingewijden in de markt zijn de prijzen in de retail op het moment te hoog vergeleken met de slachtprijzen, waardoor mensen voor goedkoper vlees kiezen of vlees een dagje laten staan. Supermarkten lijken liever te sturen op maximale winst per kilo in plaats van maximale consumptie. Wellicht speelt hierbij ook de doelstelling van verschillende supermarkten mee om in verhouding meer plantaardige proteïne te verkopen.
Iers rundvlees
Daarnaast zorgen grote importen van Iers rundvlees voor lagere Nederlandse prijzen. Ingewijden in de markt geven aan dat het aanbod op het moment groter is dan de vraag. De grote importen uit Ierland lijken het directe gevolg van lagere vraag uit het Verenigd Koninkrijk. Normaliter wordt ongeveer 50% van al het Ierse rundvlees op de Britse markt afgezet, maar door de grote inflatie is de vraag sterk gedaald. De verkopen in de retail daalden in de periode van januari tot en met juli met 3,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Om de volumes toch af te kunnen zetten hebben Ierse slachterijen hun exportprijzen naar het vasteland verlaagd. Hoe lang de situatie aanhoudt, is de vraag. Volgens Ierse landbouwmedia zit de prijs van Iers rundvlees in de lift omdat de prijzen in de voornaamste exportmarkten toenemen. Hoe lang importen uit Ierland aantrekkelijk blijven is dus nog maar de vraag.
De lagere rundvleesprijs heeft duidelijke gevolgen voor het slachtcijfer. Sinds week 33 is het slachtcijfer gedaald van rond de 10.000 runderen naar rond de 9.000.