Shutterstock

Analyse GRONDSTOFFEN

Suiker en boter duurder bij bakkerijgrondstoffen

Donderdag 16:00 uur - Redactie Foodbusiness

De dalende trend van de tarwenotering van de afgelopen periode kan weleens het einde hebben bereikt. Suikerprijzen kruipen de afgelopen dagen langzaam omhoog en na een kleine terugval in boterprijzen, stijgen die ook weer.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe op de termijnmarkten lijkt voorzichtig aan de bodem bereikt te hebben. In de VS is de matige stemming op de markt wel te verklaren. De oogst is daar in volle gang en loopt redelijk voorspoedig. Eind deze week is waarschijnlijk de helft van de wintertarwe geoogst. De opbrengsten zijn daarbij beter dan eerder verwacht. Een relatief ruim aanbod van tarwe van de nieuwe oogst zorgt voor druk op de markt.

In Europa is het lastiger om de dalende trend van de prijzen te verklaren. Het wetenschappelijke bureau van de Europese Commissie stelde de opbrengstverwachting voor tarwe deze week in het nieuwe Mars-bulletin nog naar beneden bij. De oogst moet hier nog echt begin. In het zuiden van Frankrijk is er wel de nodige wintergerst gedorst, maar de wintertarwe laat nog even op zich wachten. De matige export in seizoen 2023/24 en de relatief grote voorraad die daardoor nog boven de markt hangt, drukt de stemming. Uit de laatste cijfers blijkt dat de EU tot en met 23 juni 29,59 miljoen tarwe heeft geëxporteerd tegen 31,09 miljoen ton in dezelfde periode vorig seizoen.

Suiker
De stijgende tendens bij de suikernoteringen van New York en Londen komt nu wat duidelijker naar voren. De prijzen bewegen langzaam opwaarts. Halverwege mei doken de noteringen naar bijna het laagste punt in anderhalf jaar, onder andere door de relatief sterke start van het Braziliaanse seizoen. Maar de noteringen klimmen nu wat omhoog. Dat reflecteert onder andere zorgen over de geldende Indiase suikerexportrestricties. Tegenvallende moessonregen eerder deze maand zouden ook een stuwend effect kunnen hebben gehad.

Boter
Ondanks dat DCA twee weken terug een kleine terugval in de boterprijzen signaleerde, blijft de prijs omhoog gaan. De terugval was snel weer weg, al blijkt dat een grote retailer (Aldi) de markt soms duidelijk even in verwarring kan brengen. 

Ook de boternoteringen in de buurlanden laten een opvallende eensgezindheid zien. Boter is duur en lijkt nog duurder te worden, omdat er gewoon een krap aanbod van product is. Dat de melkaanvoer in een aantal grote productielanden inmiddels aantrekt, verandert de situatie niet meteen. Tekorten zijn niet ineens weggewerkt en de inhoudsgehaltes van de melk zijn de laatste maanden juist iets gedaald.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden