Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Hogere varkensvleesimport VK ondanks lagere vraag

9 September 2024 - Matthijs Bremer

De varkensvleesimporten van het Verenigd Koninkrijk zijn in de eerste helft van 2024 toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2023, zo blijkt uit data van belangenorganisatie van de landbouw (AHDB). Ondertussen heeft het VK in het eerste halfjaar van 2024 de laagste volumes varkensvlees geëxporteerd in negen jaar.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het eerste halfjaar van 2024 nam de Britse varkensvleesimport vergeleken met het jaar ervoor met 1,4% toe tot ongeveer 392.925 ton. Dit is opmerkelijk, aangezien de consumptie in de supermarkt in het eerste halfjaar volgens data van Kantar met 1% afnam. De groei van de consumptie in de foodservice wist dit resultaat echter te compenseren. 

Opmerkelijk is dat niet alle categorieën groei vertoonden. De import van bewerkt vlees nam bijvoorbeeld met 3.100 ton af. De import van bacon daalde ondertussen met 1.800 ton. Hoewel vers en bevroren vlees samen de grootste importcategorie bleven, met een totale import van 165.100 ton, was de toename beperkt. Met name de import van worst steeg aanzienlijk. In totaal nam de import binnen deze categorie toe met 5.300 ton tot 77.600 ton.

Export neemt af
Eigenlijk is het verhaal niet anders dan voor landen binnen de Europese Unie. Door een laag aanbod zijn de prijzen in het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk hoger dan in de grote concurrerende exportmarkten, Brazilië en de Verenigde Staten. Daarnaast helpt de lage vraag uit China niet. Dit resulteerde in een daling van 2,4% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2023. In totaal exporteerde het Verenigd Koninkrijk 148.200 ton varkensvlees. Dat is het laagste exportvolume sinds 2015.

Volgens de AHDB springen twee productgroepen er in negatieve zin uit. Het totale volume aan verse en ingevroren varkensvlees nam met 2.500 ton af. Ondertussen daalde ook de export van bacon aanzienlijk. De totale volumes namen in het eerste halfjaar van 2024 met 1.900 ton af. Ondertussen bleef de export van restonderdelen constant. Het aandeel daarvan bedroeg maar liefst 47% van de totale exportvolumes.

Verbetering
In juni was er duidelijk sprake van verbetering. In totaal exporteerde de Verenigd Koninkrijk 25.100 ton varkensvlees. Dat is een toename van 4% ten opzichte van juni 2023. Het leeuwendeel van de export bestond uit restonderdelen. Het totaal daarvan kwam neer op 12.300 ton. Het aandeel van vers en bevroren vlees kwam daarentegen uit op 10.100 ton. Of dit een teken van herstel is, is echter maar de vraag. De export nam een maand eerder toe en dat was in april. Ook in die maand was de export 4% hoger dan het jaar ervoor.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden