De koersdaling van de olie prijs die ingezet werd na de uitbraak van de omikronvariant is in de laatste week van het jaar vrijwel geheel goed gemaakt. Analisten vragen zich bijna af waar de paniek ook alweer over ontstond. Wat zegt dat over het verloop van de oliemarkt in het komende jaar?
De olieprijs heeft deze week weer een stap naar boven gezet. Maandag 27 december sloot de koers van Brent ruwe olie op $78,86 per vat, $3 hoger dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. Dat is gedurende de week nog verder gestegen naar uiteindelijk $79,30 per vat gisteren (donderdag 30 december). Vandaag (vrijdag 31 december) is dat weer een klein beetje gezakt naar $78,44 per vat. Dat betekent dat de koersdaling die ruim een maand geleden werd ingezet door de omikronvariant weer vrijwel geheel is goedgemaakt.
Achter de prijsrally van de afgelopen week zitten twee in het oog springende oorzaken volgens analisten. De eerste is een lager dan verwachte brandstofvoorraad. De vraag naar brandstof blijft steviger dan waar de markt vanuit ging. Dat komt omdat alleen in delen van Europa en China strengere maatregelen tegen de verspreiding van corona van kracht zijn. De vraag naar brandstof blijft daardoor bijvoorbeeld in de VS goed overeind. De andere factor zijn de hoge gasprijzen in Europa. Gas en olie zijn niet één op één uitwisselbaar, maar voor verschillende toepassingen zijn er mogelijkheden om over te schakelen op (stook)olie. Door de hoge gasprijs is olie voor (industriële) grootverbruikers een zeer aantrekkelijk alternatief geworden.
Stevig fundament met enkele grote onzekerheden
In de vooruitblikken op de oliemarkt in 2022 zijn experts voorzichtig met het doen van stevige uitspraken. De vraag naar olie blijft volgens de meeste analisten goed en dat legt een stevig fundament onder de markt. Daar komen de vergroeningsplannen van onder andere de EU en de VS bij en die remmen investeringen in de fossiele industrie. Dat zorgt voor minder aanbod van olie en daarmee mogelijk voor krapte op de markt. De OPEC heeft afgelopen jaar bewezen nog steeds veel invloed op de markt te hebben en heeft in 2021 een niet te onderschatten rol gespeeld bij het herstel van de oliemarkt. Corona zorgt aan de andere kant voor onzekerheid en een (kortstondige) dip in de olieprijs wordt zeker niet uitgesloten. Maar gezien het relatief snelle herstel van de oliemarkt na omikron, schatten analisten de effecten van het virus minder zwaar in.
De geopolitieke ontwikkelingen zijn de grootste onzekere factor volgens verschillende experts. Hoe ontwikkelen de spanningen aan de Russisch-Oekraïense grens zich, hoe hoog laat China de spanningen met Taiwan oplopen en lukt het in 2022 eindelijk de relatie tussen Iran en het Westen te normaliseren? De tendens in de meeste beschouwingen is echter wel dat de olieprijs in het nieuwe jaar nog een stapje omhoog kan zetten. Prijzen rond de $85 per vat worden als reëel gezien. Een prijs van $100 of meer per vat wordt door velen als een brug te ver gezien, mits er geen grote calamiteit opdoemen, zoals bijvoorbeeld zware sancties tegen Rusland of China vanwege een uit de hand gelopen conflict.
Net als die van ruwe olie heeft ook de dieselnotering de weg naar boven weten te vinden. Met €120,74 per 100 liter op woensdag 29 december als hoogste prijs van de week is ook hier de prijs weer hersteld naar het niveau van voor de uitbraak van de omikronvariant.