Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Bulls op rundvleesmarkt door stierentekort

Vandaag 14:30 uur - Matthijs Bremer

De rundvleesprijzen zijn de afgelopen weken aanzienlijk gestegen. De hogere prijzen zijn het gevolg van aanzienlijke schaarste op de rundvleesmarkt. Ingewijden in de markt geven aan dat de prijzen van zowel vlees als vee voorlopig zullen blijven toenemen. De schaarste wordt over de hele breedte van de markt ervaren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rundveeprijzen blijven forse stappen omhoog zetten. Op het moment zijn er vrij duidelijke verschillen in de prijsontwikkeling van verschillende prijscategorieën. De U-kwaliteit steeg deze week met 10 cent. De P-kwaliteit heeft ondertussen een stap van 12 cent omhoog gezet. Worstkoeien van de 1e kwaliteit werden echter slechts 2 cent duurder. De week ervoor stegen de prijzen van de U- en P kwaliteit al met 10 cent.

Het verhaal op de rundvleesmarkt blijft grofweg hetzelfde als voorgaande weken. De vraag naar goedkope producten zoals snippers blijft bijzonder sterk, terwijl luxeonderdelen moeilijk af te zetten blijken. Consumenten proberen duidelijk nog geld uit te sparen om tijdens de feestdagen net even wat meer uit te kunnen geven. Met name de verkoop van lendendelen gaat volgens ingewijden in de markt moeizaam.

Daarbij helpt het niet dat er op het moment weinig vlees naar Zuid-Europa wordt geïmporteerd. Over het algemeen wordt een aanzienlijk deel van luxevlees naar dit gebied geëxporteerd. De hoop is dat de vraag rond kerst nog wat oppakt, maar ingewijden in de markt vertellen dat de feestdagen de laatste jaren weinig impuls gaven. De markt wijdt de zwakke decembermaand van de laatste jaren aan de groeiende populariteit van lamsvlees in het gebied.

Een uitzondering geldt voor het meest luxueuze segment. Bedrijven die de bovenkant van de markt bedienen geven aan dat de vraag zeer stabiel is. Binnen dit segment is te horen dat klanten in het segment zich eigenlijk al heel het jaar amper laten leiden door de gebruikelijke seizoenspatronen. De consumptie is en blijft constant goed.

Aanbod blijkt zwak
Tegenover de vraag die al maanden constant is, staat een behoorlijk zwak aanbod. Dat geldt zowel voor melkkoeien als luxe vleesrunderen. De melkprijzen staan op het moment op hoog niveau. Met name de prijs van room is heel erg hoog, maar ook de boterprijs is fors. Als gevolg hiervan kiezen melkveehouders er zo laat mogelijk voor om minder productief vee te laten slachten.

Dit heeft duidelijke impact op de onderkant van de markt. De lagere beschikbaarheid van melkvee zorgt voor stijgende prijzen van de runderen van worstkwaliteit. Maar vooral op de P-kwaliteit is de impact fors, aangezien melkrunderen later geslacht worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de runderen lager is geworden waardoor de runderen die worden aangeleverd vooral in de worstcategorieën vallen.

{{dataviewSnapshot(52_1732171542)}}

Ook in de luxere categorieën is er sprake van aanzienlijke schaarste. Ingewijden in de markt vertellen dat in heel Europa krapte is ontstaan omdat de exporten van vleesrunderen vanuit Frankrijk fors zijn afgenomen. Als gevolg hiervan is de markt aangewezen op Poolse runderen. Ingewijden vertellen echter dat deze runderen aanzienlijk lichter zijn dan Franse runderen. Poolse runderen worden meestal bij een gewicht van rond de 300 kilo geëxporteerd. Poolse runderen van dezelfde leeftijd wegen vaak zo'n 75 kilo minder. Dit zorgt ervoor dat de runderen in Nederland voor een tweede keer moeten worden afgemetst. Slachterijen geven aan dat de inkoopprijzen tot nu toe met 3% tot 4% zijn gestegen. Als gevolg hiervan neemt de verkoopprijs met ongeveer 5% tot 6% af.

Het importeren van vlees vormt op het moment geen alternatief, omdat de prijzen vrijwel overal hoog zijn. Door de krapte op de Amerikaanse markt zijn de vleesprijzen overal hoog. Ingewijden in de markt geven aan dat importeurs voor snippers naar markten als die van Botswana kijken, omdat de prijzen op die markt nog zo'n 60 cent onder het huidige niveau van de wereldmarkt liggen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden