De arabicaprijs was met name door een sterke dollar dinsdag marginaal lager dan een week geleden, maar zit desondanks toch in de lift. Dat geldt niet voor de prijs van robusta. De prijs van die koffieboon is na een korte sprong omhoog alleen maar gedaald en bereikte dinsdag het laagste punt sinds 9 augustus. In die voortdurende prijsdaling komt mogelijk verandering.
Vietnam, de grootste robustaproducent ter wereld, werd woensdagochtend lokale tijd getroffen door tyfoon Noru. De zwaarste storm in twintig jaar tijd zorgde ervoor dat minstens 550.000 huishoudens zonder stroom zitten. Het land kreeg te maken met overstromingen en zware windstoten. De storm heeft ook schade aangericht in de provincies Gia Lai en Kon Tum waar een deel van de Vietnamese robusta wordt geteeld. De oogst van deze koffieboon kan door de storm vertraagd worden, waardoor de prijs kan stijgen. Op de dagkoers zit de robusta in de lift.
Arabica
De prijs van arabica profiteerde dinsdag van het nieuws dat de voorraden bij de ICE-magazijnen het laagste punt in 23 jaar tijd hebben bereikt. Volgens het Braziliaans adviesbureau Safras Mercado zijn er zorgen over de een kleinere oogst dan verwachte werd in Brazilië. Onlangs verlaagden namelijk zowel het adviesbureau als het Braziliaans oogstagentschap Conab de oogstverwachtingen.
Safras Mercado verlaagde de oogstverwachting van 61,10 miljoen zakken naar 58,20 miljoen zakken. Conab verlaagde de schatting met 3 miljoen zakken, van 53,4 miljoen zakken in mei naar 50,4 miljoen zakken in september. Ook zijn er zorgen over de oogsten uit Colombia en Centraal-Amerika.
De koffieplant kent een tweejarige cyclus met goede en minder goede jaren. 2022 zou met name in Brazilië een goed jaar moeten zijn, maar door droogte valt de oogst een stuk lager uit dan verwacht.
Uitverkoop
Normaliter zou de prijs van koffie rond deze tijd moeten dalen. Nu de oogst zo goed als compleet is, is het de verwachting dat boeren af willen van hun oude voorraden om ruimte te maken voor de nieuwe oogst. Dat lijkt echter nog niet te gebeuren.
Nu de uiteindelijke oogst steeds kleiner wordt ingeschat, lijken telers toch vooral niet te vroeg te willen happen. Op het moment van de vorige analyse leken de kopers de poot nog stijf te houden, dit vanuit het geloof dat de oogst echt niet zo laag zou zijn als de boeren dachten. De nieuwe cijfers lijken hen toch tot actie te dwingen.
Het enige dat een verdere stijging van de arabicaprijzen in de weg zit, is volgens Safras de vrees voor een recessie en de gevolgen die dat kan hebben voor de vraag naar onder meer koffie.
Regenval
De droogte die zorgde voor de kleine oogsten is inmiddels voorbij en dat is goed nieuws voor de koffiebonen die nu groeien. In de Braziliaanse regio Minas Gerais, goed voor 30% van de arabica-oogst, viel de afgelopen week 28,3 mm regen. Dat is 132% van het historisch gemiddelde. Dit kan op lange termijn een drukkend effect hebben op de arabicaprijs.
De prijs van de arabicabonen sloot dinsdag op $4.946,07 per ton, een daling van circa 0,36%. De robustaprijs stond dinsdag aan het eind van de dag op $2.180 per ton, een daling van 1,71% vergeleken met een week geleden.