De olijfolieprijzen zijn vanaf het begin van deze maand fors gedaald, meldt de Spaanse federatie van olijfolieproducenten Infaoliva. Met een betere Spaanse oogst in het verschiet lijken de prijzen te temperen. Of de supermarkten volgen, is echter een tweede.
Afgezien van de extremen komt de dalende tendens van de prijzen duidelijker naar voren. De huidige prijzen bevinden zich tot nu toe op het laagste prijsniveau van het jaar.
Gregor Christiaans, voorzitter van Stichting Olijfolie Nederland, vertelt bij BNR dat de Spaanse productie naar verwachting het huidige oogstseizoen (dat loopt van september tot januari) met 50% toeneemt. Christiaans sluit zich aan bij de verwachting van een grotere olijfolieproductie. Wat de kwaliteit wordt, is echter afwachten. Ook is hij niet direct overtuigd van lagere olijfolieprijzen in de schappen. Hij wijst erop dat supermarkten graag prijsstijgingen doorvoeren, maar minder gauw prijsdalingen.
De kortetermijnverwachting van de Europese Commissie toont een olijfolieproductie voor marktjaar 2024/25 (van oktober tot september) van 2 miljoen ton. Dat is in vergelijking met de productie van marktjaar 2023/24, die op 1,5297 miljoen ton wordt geschat, een hele verbetering. De importen zullen naar verwachting dalen en de exporten stijgen. De beginvoorraad wordt wel een stuk lager voorspeld, op 350.500 ton. Dat is lager dan de 410.200 ton van marktjaar 2023/24, maar de eindvoorraad van 2024/25 wordt voorspeld op 601.100 ton. De laatste keer dat de eindvoorraad hoger was dan 600.000 ton was in marktjaar 2021/22.