Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Speelt handelsoorlog Trump Brazilië in de kaart?

Gisteren 12:15 uur - Jurphaas Lugtenburg

Op de granenmarkt waren spelers gisteren nog in de ban van Trumps 'Liberation Day'. Waar bij maïs en tarwe de markten al vrij snel van eerste schrik waren bekomen, liep dat bij soja even anders. Het lijkt haast wel of de markt ervan uitgaat dat we min of meer een herhaling krijgen van het scenario uit Trumps eerste termijn. Toen werden door China zeer gerichte maatregelen genomen tegen de sojasector in de VS. Daar is Brazilië niet minder van geworden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1 lager op €221 per ton. Ook op de CBoT deed tarwe een stapje terug met een min van 0,6% om te sluiten op $5.36 per bushel. Maïs bleef bijna ongewijzigd met een daling van een kwart cent. Daarmee sloot maïs op de CBoT op $4.57½ per bushel. De grootste beweging zat afgelopen handelssessie echter bij soja. Het meicontract meest een flinke veer laten en sloot 1,7% lager op $10.11½ per bushel.

De importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump woensdag presenteerde hielden spelers op de granenmarkt behoorlijk bezig. Tarwe en maïs lieten op de CBoT overigens na de eerste schrik weer wat herstel zien. Dat ligt voor soja wel anders. Door de brede importheffingen van 10% waarmee Trump op de proppen kwam, met voor de EU een tarief van 20% en voor China een heffing van 54% op de meeste producten, heerst er de vrees dat tegenmaatregelen niet uit zullen blijven. Bij het vorige handelsconflict in de eerste termijn van trump werd soja vrij gericht aangepakt in de tegenmaatregelen.

Handelaren en analisten sorteren al een beetje voor op een dergelijk scenario. In de VS kijk men vooral naar China, maar ook Europa zou de sojaexporteurs in de VS pijn kunnen doen. Dit seizoen is er volgens de data van de Europese Commissie 5,3 miljoen ton soja uit de VS geïmporteerd, goed voor ruim de helft van de Europese sojaimport. Dat is overigens vergelijkbaar met vorig seizoen. Op nummer 2 staat Brazilië met 3,0 miljoen ton, een marktaandeel van net geen 30% op de Europese markt, dat is eveneens vergelijkbaar met vorig seizoen. Het is niet ondenkbaar dat Europa de import van soja uit de VS onder de loep neemt en daar mogelijk restricties op wil zetten.

Dominante positie Zuid-Amerika
Daar maakt Fefac, de Europese bond van voerproducenten zich in elk geval zorgen over, zo getuige het statement van de organisatie waarin ze oproept belangrijke voergrondstoffen als soja buiten eventuele tegensancties te houden. Of die zorg van de Fefac terecht is, dat is een tweede. Pakken we importcijfers van sojaschroot van de Europese Commissie erbij dan valt de dominantie van Zuid-Amerika op. Met ruim 12 miljoen ton komt twee derde van de sojaschroot in de EU uit Brazilië en Argentinië.

Brazilië zou wel eens de lachende derde kunnen worden in de handelsoorlog die nu woedt. Brazilië was al een grote speler op de internationale sojamarkt en die positie kan versterkt worden nu sommige afnemers zich afwenden van de VS.

Op de tarwemarkt houden de weerberichten elkaar redelijk in evenwicht. In onze contreien is het aan de droge kant. Dat is voor de net gezaaide bieten en uien vervelend, maar doet in de tarwe nog weinig schade. In Oekraïne en het zuiden van Rusland waar de herfst en winter erg droog is verlopen is de voorbije dagen al wat regen gevallen en er zit volgens de weermodellen nog meer regen in de voorspelling. In de VS is in de droge tarwegordel ook regen gevallen, maar daar lijkt het na het weekend voorbij met de buien. Op de iets langere termijn verwacht de Amerikaanse weerdienst namelijk een terugkeer van het warmere en bovenal droge weertype.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden