Shutterstock

Analyse Plantaardige olie

Biobrandstof plan van Trump geeft sojaolie steun

Gisteren 10:00 uur - Jurphaas Lugtenburg

Trump staat er niet om bekend dat hij een 'groene' koers voorstaat in zijn beleid. Een herhaling van de klappen die de biobrandstofsector voor de kiezen kreeg in zijn eerste termijn wil hij echter voorkomen. Vandaar dat de Amerikaanse president afgelopen week een opmerkelijke zet deed. Daar profiteert vooral sojaolie van, maar dat kan doorwerken in andere plantaardige oliën.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste termijn van Trump kreeg de hernieuwbare brandstofsector in de VS een flinke tik omdat de president toen een ontheffing verleende aan kleinere raffinaderijen om biobrandstof aan de conventionele brandstof toe te voegen. Vanuit de biobrandstofsector werd vorige maand een beroep gedaan op Trump om een herhaling van dat scenario te voorkomen. Daar is Trump niet ongevoelig voor gebleken. Op basis van anonieme bronnen berichtte Reuters dat Trump olie- en biobrandstofproducenten heeft gevraagd om zelf met een plan te komen voor biobrandstoffen in de VS, om politieke botsingen zoals in zijn eerste termijn te voorkomen. Daar profiteerde vooral sojaolie van, die flink in de lift zit.

Palmolie stond juist wat onder druk. De vraag naar deze olie vanuit de traditionele afzetmarkten is wat zwak. Desondanks blijven de prijzen door relatief kleine voorraden redelijk overeind volgens analisten. Ook speelt mee dat grote producerende landen als Indonesië en Maleisië een grote moslimbevolking hebben. Die hebben afgelopen maand de vastenmaand ramadan gehad, waardoor de productie en export van palmolie op een lager pitje stond. Nu het Suikerfeest achter de rug is, wordt de productie waarschijnlijk weer opgevoerd. Dat zet waarschijnlijk een rem op een eventuele prijsstijging. De handelsoorlog van Trump biedt misschien kansen voor de palmoliesector. Het is natuurlijk nog onduidelijk welke landen met welke tegenmaatregelen komen, maar het zou goed kunnen dat markten die nu bediend worden met plantaardige olie uit de VS zoeken naar alternatieven en uitkomen bij palmolie.

Opbrengstverwachtingen
Strategie Grains houdt de opbrengstverwachting voor de koolzaadoogst in de EU onveranderd ten opzichte van de vorige voorspelling, op 19 miljoen ton. Daarmee zou er 13% meer koolzaad gedorst worden vergeleken met de oogst van 2024. Het weer werkt tot nu toe goed mee voor het koolzaad, en het gewas ontwikkelt zich goed volgens het bureau.

De oogst van zonnebloemen is met 100.000 ton verhoogd naar 10,6 miljoen ton. Dat is 26% meer vergeleken met vorig seizoen. De aanpassing is uitsluitend op basis van de verwachting dat er een groter areaal beteeld zal worden. Dat de zonnebloemoogst een stuk hoger uitvalt, is overigens niet zo vreemd. Hoewel het gewas redelijk tegen droogte kan, was er het afgelopen jaar in het zuidoosten van Europa (waar de meeste zonnebloemen worden geteeld) toch te weinig vocht voor het gewas om goede opbrengsten te leveren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden