Videostill min Binza

Nieuws Vlees & Eiwit

'Nederlandse vleessector moet minder defensief zijn'

Gisteren 12:00 uur - Matthijs Bremer

Tijdens Algemene Ledenvergadering van de COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) die gisteren in Kamerik plaatsvond, stond, maakte de nieuwe voorzitter Manon Houben voor het eerst haar opwachting. Ter inspiratie voor een nieuwe koers schetste oud-minister van Landbouw Cees Veerman hoe de maatschappelijke houding ten opzichte van de vleessector door de jaren heen is veranderd en hoe de sector daarmee om moet gaan. "De vleessector moet minder defensief zijn."

De bijeenkomst was het eerste optreden van de netbenoemde COV-Voorzitter Manon Houben. Ze is de eerst vrouwelijke voorzitter van de club en profileert zich nadrukkelijk als marktkenner, hoewel ze is opgeleid als dierenarts. De laatste jaren was Houben actief als Programmamanager Ketenconcepten bij Van Loon Group en daar leerde ze naar eigen zeggen dat de vraagkant bepalend is. Ze liep warm voor de functie, omdat ze onder de indruk is van de Nederlandse vleesketen. Ze hoopt te voorkomen dat ons land afhankelijk worden van het buitenland. Haar spreken bleef beperkt tot een voorstelrondje, haar inhoudelijke visie deelt ze vast later nog wel. 

De aandacht ging vooral uit naar hoofdspreker die terugblikte op het verleden en daaruit lessen probeerde te trekken. Twintig jaar geleden was hij op evenementen van de COV aanwezig als toenmalig minister. Hij besloot te reflecteren op de ontwikkelingen van de afgelopen twee decennia.

Beeld is gekanteld
Veerman onderschrijft dat de manier waarop er tegen de landbouw wordt aangekeken behoorlijk is veranderd. Kort na de oorlog besloot de regering, onder het motto 'nooit meer honger', de landbouwproductie krachtig te stimuleren. "Wageningen Universiteit en de productschappen kregen hierbij een steeds belangrijkere rol, met de nadruk op technische oplossingen. De welvaart groeide snel, en er was een sterk gevoel voor ondernemerschap. In de jaren negentig begon dat beeld echter te kantelen. In de media verschenen steeds vaker kritische verhalen over de veehouderij. Daardoor veranderde de publieke opinie. De landbouw sloot steeds minder aan bij de beleving van veel burgers en er ontstond groeiende scepsis ten aanzien van puur technische oplossingen", zo schets Veerman. 

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot heeft het debat verziekt

Cees Veerman

De veranderde manier van kijken naar landbouw en natuur is volgens hem niet meer te keren. Pogingen van partijen om deze houding bij het publiek te veranderen, acht hij weinig zinvol. "Waar de mens in de westerse wereld traditioneel werd gezien als de meester over de natuur, staat die visie inmiddels onder druk, vooral in stedelijke gebieden. Steeds vaker wordt de vraag gesteld of de mens wel het recht heeft om dieren te doden of de natuur naar eigen hand te zetten. Je kunt mensen wel uitleggen dat het efficiënt is als dieren meer vlees produceren met minder voer, maar veel mensen kunnen de realiteit van de moderne voedselproductie moeilijk verdragen." Ook de zorgen over het klimaat zijn volgens Veerman geen modeverschijnsel en de mestproblematiek kan je niet 'weglobbyen', aangezien deze discussie al veertig jaar speelt.

In gesprek gaan
De botsende visies worden steeds feller beleefd, signaleert de voormalig minister. Ook in de politiek staan voor- en tegenstanders steeds scherper tegenover elkaar. De laatste jaren kwam deze trend in overdrive. Volgens Veerman heeft D66-Kamerlid Tjeerd de Groot het debat definitief verziekt door te pleiten voor een halvering van de veestapel. "Sindsdien raakten mensen met uiteenlopende opvattingen nauwelijks nog met elkaar in gesprek."

Volgens Veerman schuilt hierin de kern van het probleem. Hij roept de vleessector dan ook op om toch weer met alle betrokken partijen in gesprek te gaan. "Binnen de sector is meer onderlinge samenwerking nodig, hoe commercieel lastig dat soms ook is." Daarnaast moet de sector zijn defensieve houding loslaten, het gesprek aangaan met NGO's en openlijk wederzijdse ambities en zorgen delen. "Dat zal niet eenvoudig zijn en levert op korte termijn waarschijnlijk weinig meer op dan taaie, stroperige gesprekken. Toch is deze aanpak de enige manier om opnieuw enige regie over de toekomst van de sector te verkrijgen." Veerman ziet kansen: het Beter Leven-keurmerk toont volgens hem aan dat samenwerking wel degelijk mogelijk is. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden