Terwijl de stijging van de rundvleesprijzen langzaam begint af te vlakken, blijft de prijs voor Iers vleesvee stevig doorstijgen. De hoge prijzen zijn deels het gevolg van een daling van de Ierse rundveestapel, maar ook de krappe Britse markt zorgt voor extra opwaartse druk. Al speelt ook hierbij Ierland een hoofdrol.
De prijs voor slachtstieren van U-kwaliteit is in heel Europa fors gestegen, maar in Ierland gaat het bijzonder snel. Op 22 maart bereikte de prijs daar €7,15 per kilo, zo blijkt uit cijfers van Bord Bia. Dat is een stijging van 39% ten opzichte van eind september, toen de prijsstijging inzette.
Daarmee blijft de Ierse slachtprijs stevig stijgen. In andere Europese landen lijkt de opwaartse beweging inmiddels wat te zijn afgevlakt. Terwijl veel Europese noteringen, waaronder die van Vee & Logistiek Nederland, recent twee keer een pas op de plaats maakten, stijgt de Ierse prijs onverminderd door. Ook het tempo blijft hoog: in de meest recent gepubliceerde week nam de prijs voor U-kwaliteit stieren met 18 cent per kilo toe.
De hogere rundveeprijzen zijn deels te verklaren door een krimpende rundveestapel. Volgens cijfers van het Ierse statistiekbureau (CSO) daalde het aantal runderen met 3,3%, oftewel 217.700 dieren, naar 6,3 miljoen. De melkveestapel kromp met 2% tot ongeveer 1,48 miljoen runderen, terwijl het aantal zoogkoeien met zelfs 6,2% daalde naar 676.800.
Lage EU-exporten versterken prijsstijging
Ook de krappe markt in het Verenigd Koninkrijk draagt bij aan de hoge Ierse prijzen. Vrijwel nergens in Europa zijn de tekorten zo groot als in dat land. Ondanks een productiegroei van 7% in 2024 blijft de beschikbaarheid van rundvlees relatief laag. Dit komt deels doordat de export vanuit de Europese Unie is afgenomen. Het Verenigd Koninkrijk is niet zelfvoorzienend in zijn rundvleesconsumptie en importeert sinds 2021 jaarlijks gemiddeld zo'n 300.000 ton rundvlees en levend vee uit de EU. Daarvan bestaat ongeveer 217.500 ton uit verse en ingevroren vleesdelen en zo'n 24.600 ton uit levend vee.
Volgens de laatst beschikbare cijfers van Eurostat importeerde het Verenigd Koninkrijk in januari 2024 zo'n 14,3% minder rundvlees dan in januari 2023. De totale import kwam daarmee uit op 22.319 ton. Een belangrijk deel van de schaarste is terug te voeren op de krimpende Ierse rundveestapel: de export vanuit Ierland daalde met 11,4% tot 17.593 ton. Hoewel deze daling minder scherp is dan op andere markten, was Ierland in januari goed voor maar liefst 78,8% van de totale EU-export naar het VK. De Nederlandse export kromp het sterkst, met 70,6% tot 662 ton. België exporteerde ondertussen 24% minder rundvlees naar het Verenigd Koninkrijk. De impact van deze dalingen is aanzienlijk, aangezien ongeveer 90% van de rundvleesdelen die het VK importeert afkomstig is uit EU-lidstaten. Polen sprong er positief uit: de export naar het VK nam daar juist toe, met 2.102 ton. Daarnaast nam ook de export uit Frankrijk, Denemarken en Italië toe.