Shutterstock

Analyse Varkensvlees

Nederlands varkensvlees scoort in Chinese import

28 Oktober 2022 - Matthijs Bremer

De Europese export van varkensvlees richting China vertoont voorzichtige tekenen van herstel. In de maand augustus exporteerde de lidstaten van de Europese Unie meer varkensvlees naar het Aziatische land dan in de rest van 2021. Vooral Nederland, Denemarken en Spanje weten van de groei te profiteren. Ondertussen ligt de export van Duits varkensvlees richting China nog steeds stil.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tussen de zomers van 2021 en 2022 nam de varkensvleesexport naar China sterk af, maar sinds augustus zit de Chinese import van varkensvlees weer in de lift. Eerder deze maand werd bekend dat de Amerikaanse export van varkensvlees richting China in augustus met 14% groeide tot een volume van ongeveer 53.000 ton. Voor het eerst sinds medio 2021 exporteerde de VS meer varkensvlees dan in dezelfde maand een jaar eerder. Zo ver is het voor de Europese Unie nog niet. Afgelopen augustus exporteerde Europa minder varkensvlees naar China dan in augustus 2021. Wel waren de Europese exportvolumes in deze maand het hoogst sinds november 2021. In die maand exporteerde de Europese Unie ongeveer 130.000 ton varkensvlees met een waarde van rond de €321  miljoen.

China importeert meer varkensvlees
Dat de export richting China tot voor kort lager was, is vooral het gevolg van de doelstelling van zelfvoorzienendheid. Het Aziatische land wil op het gebied van voedselproductie niet te afhankelijk zijn van andere markten. Daarom zet China in op een strategie van zo laag mogelijke import, en een zo hoog mogelijke eigen productie. Het importeren van landbouwproducten is daardoor slechts een noodoplossing als de eigen  productie tegenvalt.

Door grootschalige uitbraken van varkenspest was China in de zomers van 2019 en 2021 niet in staat om in hun eigen varkensvleesproductie te voorzien. Daardoor was de grootverbruiker van varkensvlees afhankelijk van overzeese export. In die periode importeerde China geregeld meer dan 600.000 ton Europees varkensvlees per maand. Nadat het land in de zomer van 2021 de varkenspestepidemie onder controle kreeg, was China weer in staat om in het gros van hun eigen productie te voorzien. Sinds augustus blijkt dit lastiger, want inmiddels heeft de Chinese varkensmarkt weer last van een nieuwe verstoring.

Opvallend genoeg is die verstoring het directe gevolg van de strategie van zelfvoorzienendheid. Het meeste Chinese varkensvoer wordt gemaakt van sojameel en traditioneel is China een van de grootste soja-importeurs ter wereld. Omdat het land zich als doel heeft gesteld ook op het gebied van soja zelfvoorzienend te worden, besloot China de importen van sojabonen stil te leggen. Door dit importverbod is het in China op het moment niet rendabel om varkensvoer te maken. Het prijsverschil tussen soja en varkensvoer gemaakt van soja is te klein geworden, waardoor de productie staakt. Omdat de voorraad varkensvoer krap is, blijft de productie achter. Het gevolg is dat China weer voor een groter deel van de consumptie afhankelijk is van importen.

Vooral Nederland en Denemarken profiteren
Nederland profiteert bovengemiddeld van de aantrekkende export naar China. Met een exportcijfer van bijna 20.500 ton varkensvlees, steeg de Nederlandse export naar China in augustus met bijna 22%. Als enige land binnen de Europese Unie exporteerde Nederland in augustus meer varkensvlees richting China dan in dezelfde maand in 2021. Slechts één land ziet de groei van de export richting China nog verder oplopen en dat is Denemarken. Tussen juli en augustus groeide de export in dat land met ruim 25%. Denemarken zag hun varkensvleesexport richting China met ongeveer 9.500 ton groeien tot om en nabij de 35.000 ton. Ook Frankrijk en Spanje exporteerden meer varkensvlees richting China. Frankrijk exporteerde ruim 27.500 ton varkensvlees naar China, waardoor de productie met net iets minder dan 10% toenam. Het Spaanse exportcijfer bedroeg in de maand augustus ongeveer 56.400 ton, een groei van de export met ongeveer 12% ten opzichte van juli.

Toch profiteren niet alle grote spelers op de Europese varkensvleesmarkt van de groeiende Chinese import. De Duitse export richting China blijft praktisch nihil. In de augustus exporteerde Duitsland slechts 203 ton varkensvlees naar het Aziatische land. Door verschillende grote uitbraken van Afrikaanse varkenspest accepteert China vrijwel geen Duits varkensvlees. Tot augustus kwam er zelfs maar 1.730 ton Duits varkensvlees op de Chinese markt. In 2020 voerde Duitsland nog ruim 1 miljoen ton varkensvlees uit richting China, ongeveer de helft van al het varkensvlees dat Duitsland dat jaar exporteerde. De problemen met varkenspest zorgen er overigens niet voor dat Duitsland helemaal geen varkensvlees kan uitvoeren. Op het moment zet Duitsland zijn varkensvlees vooral af in andere Europese landen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden