De landelijke prijs van rundvleesprijs zit in de lift. Toch is dit niet op alle regionale beurzen te merken. Door het grote aanbod verschilt de prijsontwikkeling per regio. Hoewel het overschot aan melkkoeien inmiddels is teruggebracht, blijft het aantal slachtingen door de aantrekkende prijzen hoog.
In de weken 40 tot en met 42 haar vond de prijs van slachtrunderen de bodem. Op dat moment was rundvlees van U-kwaliteit €4,88 per kilo. In week 44 nam de prijs toe tot €4,97 per kilo. Al is deze stijging niet op alle veemarkten te zien, op verschillende veemarkten, waaronder die van Bunnik, stagneren de prijzen namelijk.
Deze cijfers komen overeen met de geluiden uit de markt. Tijdens een rondgang gaven de meeste ingewijden aan zich in de stijgende prijzen te herkennen. Dit is voor veehouders een gunstige ontwikkeling, maar door de hoge kosten van energie, arbeid en voer, zorgen de hogere prijzen nog niet voor royale winsten. Volgens ingewijden loopt de prijs op omdat het aanbod van melkkoeien terugloopt. In verband met de hoge ruwvoerprijzen, dure fosfaatrechten brachten melkveehouders aan het begin van de herfst extra runderen naar de slachthuizen. Inmiddels lijkt deze trend ten einde.
Over de prijzen bestaat onenigheid
Dat er regionale verschillen in de prijsontwikkeling zijn, wordt door ingewijden bevestigd. Volgens sommige insiders is er op het moment namelijk sprake van stagnatie. Het aanbod van rundvlees is volgens hen simpelweg nog steeds te groot en dat komt niet alleen door een groot aantal slachtingen. Op het moment wordt er namelijk veel goedkoop rundvlees geïmporteerd. Dit zou de prijzen in de Nederlandse slachthuizen drukken. Het is onwaarschijnlijk dat deze situatie nog lang voortduurt. De Duitse prijs van slachtrunderen stijgt weer, waardoor het aanbod van onze oosterburen de vleesprijs binnenkort niet meer zal drukken.
De stagnerende veeprijs geldt overigens alleen voor melkkoeien. De prijs van vleeskoeien trekt namelijk weer aan. Dit is vooral het gevolg van sterke vraag uit Zuid-Europa. Al blijft de impact op de Nederlandse veesector beperkt, omdat in de Nederlandse slachthuizen veelal melkkoeien worden geslacht.
Aantal slachtingen blijft hoog
De hogere prijs heeft zijn weerslag op de slachtcijfers. Sinds week 39 vinden wat minder runderen hun weg naar de slacht. In die week werden nog 10.885 runderen geslacht. In week 44 liep dit cijfer terug naar 10.304. Een opvallend hoog aantal, aangezien het aantal slachtingen voor week 35 dit jaar slecht één keer boven de 10.000 uitkwam. De relatief hoge slachtcijfers zijn volgens ingewijden het gevolg van de aantrekkende prijzen die veehouders motiveerden om koeien naar de slacht te brengen. {{dataviewSnapshot(52_1668076673)}}