De Italiaanse export van geconserveerd vlees groeide in het eerste half jaar van 2022. Ondanks stijgende productiekosten en problemen rondom Afrikaanse varkenspest groeiden zowel de volumes als de waarde van de uitvoer.
Volgens data van ISTAT, het Italiaanse Bureau voor de Statistiek, voerde Italië ongeveer 95.000 ton geconserveerd vlees uit, een stijging van 4,1% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De waarde van de export groeide met 9,5% tot €925,6 miljoen.
Zowel de export binnen de EU als de uitvoer naar derde landen vertoonde groei. Vooral één markt springt hierbij in het oog. De Amerikaanse markt bleek namelijk zeer belangrijk de stijging. De export naar de Verenigde staten groeide met 25,6% en de waarde steeg met 30,9%.
Relatief sterk resultaat
Bijna elk elke categorie geconserveerd vlees vertoonde in het eerste half jaar van 2021 groei. Alleen de gekookte worst, zoals mortadella, presteerde minder goed. Vergeleken met de rest van de Italiaanse foodindustrie blijft het geconserveerd vlees wel achter. De export van de hele Italiaanse voedselsector groeide in de eerste zes maanden van 2022 met 22,2%.
Toch is dit een behoorlijk sterk resultaat. Zeker als je bedenkt dat Italië net als andere Europese markten kampt met grote inflatie en Afrikaanse varkenspest. Inmiddels rijzen in Italië de kosten voor varkenshouders de pan uit. Of de resultaten in de tweede helft van 2022 weer zullen stijgen, moet nog blijken.