Het rommelt op de Britse pluimveesector. Door de hoge inflatie groeit de vraag naar kip sneller dan het aanbod en door de hoge inkoopprijs nemen Britse supermarktketens minder vlees af bij pluimveehouders. De Britse overheid overweegt in te grijpen, maar toch is het niet gezegd dat de situatie op de lange termijn verbetert. Door Brexit kan het wel eens moeilijker worden om kippenvlees uit de Europese Unie te importeren.
Pluimvee is het meest populaire vlees in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) eet de gemiddelde Brit zo'n 30,6 kilo pluimveevlees per jaar. Daarmee is de pluimveesector verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de hele Britse vleesconsumptie.
Slachtoffer van het eigen succes
Ondanks de populariteit heeft de pluimveemarkt van Groot Brittannië het lastig. Eerder deze maand bleek al dat de Britse eiermarkt onder druk staat. Zo schaars als een doos eieren is, is kippenvlees in het Verenigd Koninkrijk nog niet. Zo bestaat er nog geen limiet op de hoeveelheid kippenbouten die een consument in het mandje mag leggen. Toch is de markt wel degelijk krap en dat komt voornamelijk door de grote vraag. Volgens de Britse versie van LTO (AHDB) kiezen Britse consumenten vanwege hoge inflatie steeds vaker voor kip in plaats van rundvlees.
Langzaam maar zeker lijkt kippenvlees echter slachtoffer te worden van het eigen succes en zichzelf uit de markt te prijzen. Al het hele jaar stijgt de prijs van kip meer dan andere soorten vlees, dat gold ook in het derde kwartaal. Volgens het AHDB steeg de pluimveeprijs in deze periode met 15%. Door deze snelle prijsstijging heerst de angst dat kip zich uit de markt prijst. Al in mei voorspelde de Britse tak van de Coöp dat kippenvlees wel eens duurder kan worden dan biefstuk. Inmiddels weigeren supermarkten mee te gaan met de stijgende prijzen van pluimveehouders, met als gevolg dat supermarkten minder kip bij Britse veehouders inkopen.
De overheid neemt de tekorten serieus. Zo besloot Groot Brittannië het importquotum voor pluimveevlees uit Brazilië te verhogen van 79,92 ton kippenvlees naar 95,37 ton. Daarnaast overweegt de Britse overheid een nog veel zwaarder middel in te zetten. Volgens verschillende Britse media overweegt de regering om het verschil tussen de vraag- en aankoopprijs via een subsidie te betalen. Een risicovolle maatregel, want geld pompen in een oververhitte markt zou de inflatie wel eens kunnen aanjagen.
Europese import nog altijd onzeker
Door Brexit is de toekomst van de export naar Groot Brittannië nog ongewis. De nieuwe regels voor het handelsverkeer tussen het VK en de Europese Unie zijn namelijk al verschillende keren uitgesteld. Daardoor is er op het moment nog vrij verkeer tussen beide handelsblokken. Dit is een gunstige situatie voor Nederlandse pluimveehouders. Het VK importeert 1/3e van al het Nederlandse pluimvee, ongeveer evenveel pluimvee als de sector voor Nederland zelf produceert.
Op het moment lijken de pijlen de kant van een gunstige deal op te wijzen. In de Britse media doet het verhaal de ronde dat hoge ambtenaren van premier Rishi Sunak toenadering zoeken met de EU. Met deze koers zou de Britse overheid de negatieve economische effecten van de Brexit willen beperken. Zeker met de tekorten in het achterhoofd zou dit wel eens kunnen betekenen dat nieuwe exportregels gunstig voor de Europese lidstaten uitpakken. Al is het ook niet uit te sluiten dat onderhandelingen alsnog in het nadeel van de EU uitpakken. Zeker als in de toekomst weer een Brexithardliner zoals Liz Truss of Boris Johnson aan de macht komt.