Fruit, groente, zuivel en vlees mogen als het aan de Tweede Kamer ligt niet meer sterk afgeprijsd worden in de retail. Het stunten met de prijs van vers voedsel heeft volgens het parlement nadelige gevolgen voor de prijs voor de boer en zorgt voor voedselverspilling.
In Frankrijk, België en Zwitserland bestaat al wetgeving om prijsstunten met voeding tegen te gaan. Een Kamermeerderheid wil dat hier ook in Nederland een einde aan komt. Een motie hierover die gisteren werd aangenomen verwijst naar het verbod op prijsstunten in de Alcoholwet dat sinds de zomer van 2021 geldt. Daardoor mag er maximaal 25% korting worden gegeven op alcoholhoudende dranken. Voedsel is kostbaar en boeren moeten een faire prijs voor hun producten ontvangen, aldus de politici.
Het gaat om agrarische basisproducten als fruit, groente, zuivel en vlees. Er moet volgens de Kamerleden wel ruimte blijven voor het afprijzen van levensmiddelen die de houdbaarheidsdatum naderen om voedselverspilling te voorkomen.
Bijmengverplichting duurzame grondstoffen
In het coalitieakkoord staat dat er een niet-vrijblijvende bijdrage van de marktpartijen moet zijn aan de verduurzaming van de primaire landbouw. In dat kader werden donderdag twee moties aangenomen. De Kamer wil dat er een onderzoek komt hoe de uitstoot van methaan en stikstof beprijsd kan worden, waarbij specifiek moet worden gekeken naar de mogelijkheid om deze heffing bij de verwerkende industrie te innen.
Daarnaast wil het parlement dat er een onderzoek komt naar een bijmengverplichting van duurzame grondstoffen voor de verwerkende industrie en retail. Dit zou moeten bijdragen aan het verbeteren van het verdienmodel van boeren die extra duurzaam voedsel produceren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.