Door de stroef lopende economie bereikte de olieprijs vrijdag 9 december het laagste punt van 2022. Ook deze week domineerden berichten van tegenvallende economische resultaten het nieuws. Toch maakte de olieprijs deze week een onafgebroken stijging door. Het Internationaal Energieagentschap (EIA) voorspelt dat de oliemarkt in 2023 met krapte te maken krijgt.
De olieprijs zit deze week onafgebroken in de lift. Op vrijdag 9 december was de prijs van Brentolie nog $76,10. Daarna steeg de prijs tot woensdag 15 december. Die dag bereikte de koers van Brentolie een stand van $82,70. Op donderdag 16 december daalde de olieprijs weer een beetje, naar $81,94.
Sinds begin november is de olieprijs flink gedaald. Op 4 november was de prijs van Brentolie nog $96,90. Op maandag 9 december bereikte de prijs van olie het laagste punt van het jaar. Op dat moment lag de olieprijs 22,5% lager. Door de stroever lopende economie is de wereldwijde vraag naar olie op het moment erg laag.
Met name de zwakke Chinese economie trekt de internationale olievraag naar beneden. Woensdag 14 december bracht de Chinese overheid nieuwe economische resultaten naar buiten. Hieruit blijkt dat de Chinese industriële productie dit jaar met 2,2% is gegroeid. Daarmee valt het groeicijfer een stuk lager uit dan de verwachte 3,6%. Het lagere Chinese groeicijfer is het resultaat van het strenge Chinese covidbeleid. Dit jaar zaten verschillende lockdowns de Chinese industrie behoorlijk in de weg. Omdat veel Chinezen hun huis niet mochten verlaten, lagen verschillende industrieën een deel van het jaar stil.
Ook in Amerika is de vraag naar olie op het moment laag. Door snel opeenvolgende rentestijgingen krijgt de Amerikaanse economie het steeds moeilijker. Woensdag 14 december kondigde de Amerikaanse Centrale Bank (FED) aan de rente voor vijfde keer sinds juni te verhogen. Om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse economie niet onnodig beschadigd raakt, kiest de FED ervoor de rente dit keer niet met 75 (0,75), maar met 50 punten (0,5%) te verhogen. Met de nieuwe verhoging bereikt de rente de hoogste stand sinds 2007. Door de hoge rente wordt het moeilijker voor de Amerikaanse industrie om geld te lenen. Daardoor brengt de beslissing van de FED een Amerikaanse recessie weer een stap dichterbij.
Olieprijs stijgt door versoepelingen van Chinese covidmaatregelen
Dat de olieprijs sinds maandag weer in de lift zit, is het resultaat van een nieuwe versoepeling van het beruchte Chinese covidbeleid. Het Aziatische land lijkt het strenge covidbeleid langzaam maar zeker af te bouwen. Vorige week kondigde China al aan dat Chinezen hun lockdown niet langer in een hotel uit hoeven te zitten. Deze week kwam daar bij dat China de binnenlandse inreisbeperkingen versoepelt.
Tot voor kort volgde de Chinese overheid al het binnenlandse personenverkeer met een app. Door middel van deze maatregel hoopte China te voorkomen dat burgers besmette gebieden zouden bezoeken. Sinds de nacht van dinsdag 10 december is de app op non-actief gesteld. De nieuwe versoepeling bevestigt volgens verschillende analisten het vermoeden dat China het zero-covidbeleid langzaam maar zeker uitfaseert.
Internationaal Energieagentschap voorspelt herstel
Het Internationaal Energieagentschap bevestigt dat de Chinese oliemarkt de eerste voorzichtige tekenen van herstel vertoont. Het IAE voorspelt dat de Chinese vraag naar olie volgend jaar weer op niveau is. Overigens neemt niet alleen de Chinese vraag naar olie toe. Volgens de IAE herstelt volgend jaar ook de olievraag van India en Saudi Arabië. Het agentschap voorspelt dat het herstel vanaf het tweede kwartaal van 2023 tot krapte op de oliemarkt zal leiden.
De dieselprijs stijgt al even hard als de prijs van olie. Op vrijdag 9 december stond de dieselprijs op het laagst sinds 16 januari. De prijs voor 100 liter diesel was op dat moment €127. Op donderdag 15 december was de dieselprijs flink gestegen, en wel naar €135,25.