De vogelgriep lijkt nog altijd niet uit te doven. Het vogelgriepvirus verspreid zich sinds de zomer sneller door Europa dan daarvoor, zo blijkt uit een recent rapport van de Europese organisatie voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Europese Gezondheidsorganisatie voor dieren (ECDC).
Het aantal uitbraken groeide zowel onder pluimvee als onder wilde vogels. Vooral watervogels gaven de ziekte in grote getalen door. Waarschijnlijk is dit ook de belangrijkste bron van besmetting voor de pluimveehouderij, zo stelt de ECDC. Wel is er één lichtpuntje. Het aantal besmettingen onder zeevogels nam sinds de zomer af.
Grootste uitbraak tot nu toe
Nooit eerder kreeg Europa met zo'n grote uitbraak van vogelgriep te maken. Tussen oktober 2021 en september 2022 werden in totaal 2.529 besmettingen geconstateerd. In de EU resulteerde dit tot nu toe in 227 ruimingen op pluimveebedrijven in 37 landen. Dat ging tot nu toe ten koste van ongeveer 50 miljoen stuks pluimvee.
Door de grootschalige uitbraak staat een vaccin tegen de vogelgriep hoog op de agenda. Op het moment werken het Europese Medicijnagentschap (EMA) en Europese organisatie voor Voedselveiligheid (EFSA) hard aan een vaccinatiestrategie. Eind november kondigde VVD-Europarlementariër Jan Huitema een wetsvoorstel aan dat de grootschalige vaccinatie van pluimvee mogelijk maakt.