De belangrijkste bakkerijgrondstoffen, tarwe, suiker en boter, bewogen afgelopen dagen eensgezind. Ze neigen alle drie opwaarts. Met krappe botervoorraden en de kerstvraag zit er mogelijk een verdere prijsstijging van boter in het vat.
Na een dip vorige week is tarwe op de beurs in Parijs weer wat opgeklommen. Van de export moet de Europese markt het in elk geval niet hebben. Tot en met 17 november is 8,8 miljoen ton tarwe geëxporteerd tegen 12,7 miljoen ton vorig seizoen deze week. De verwachting van verschillende analisten is wel dat de vraag naar Europese tarwe de komende tijd aan kan trekken. Dat komt vooral omdat Rusland de uitvoer al dan niet gedwongen moet knijpen. Een teken daarvan kregen we vandaag in de vorm van een verhoging van de exportheffing door het Russische ministerie van Landbouw. Het tarief is met 4,7% verhoogd tot 2.689,70 roebel per ton (circa €25,35).
Komt er meer vraag naar tarwe uit de EU, dan is het niet gezegd dat de tarweprijs een sprong zal maken. In tegenstelling is het deze herfst in Noordwest-Europa wel gelukt om wintertarwe te zaaien. Ook in de VS zit het zaaien er bijna op en staat de wintertarwe er relatief goed op zo blijkt uit de laatste cijfers van het USDA. Over de opbrengst van de komende oogst valt nu nog weinig te zeggen, maar we kunnen wel vaststellen dat de uitgangspositie een stuk beter is dan vorig seizoen.
Suiker
De suikerproductie is in Brazilië fors lager dan vorig jaar in de tweede helft van oktober volgens de laatst gepubliceerde data van het Braziliaanse Unica. Daarnaast zouden er vanwege regenval al een stuk minder suikerverwerkers in bedrijf zijn. Verder schrijft Cosun dat er afgelopen week veel bieten zijn gerooid, zo'n 10.000 hectare. 35% moet nog worden geoogst. De opbrengstverwachting daalt naar 12,4 ton suiker per hectare met 76 ton bieten per hectare.
Boter
De boterprijzen zijn nog steeds fors en stijgen in een algemene duur te noemen vetmarkt. De hoge roomprijs roept de vraag op of de boterprijs niet ook nog verder omhoog gaat. Met krappe botervoorraden en de kerstvraag op de loer is een verdere prijsstijging van boter geen gekke gedachte. Maar aan de kerstvraag komt ook een einde. Als de roomprijzen beginnen te dalen, heeft dat ook effect op de boterprijzen.