Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesprijs blijft in januari vrij stabiel

19 Januari 2023 - Matthijs Bremer

De rundvleesprijs is sinds de jaarwisseling met 5 cent gedaald. Door een relatief sterke vraag onder consumenten blijft de rundvleesprijs stabieler dan andere jaren. Volgens ingewijden in de markt is deze situatie niet houdbaar en zal de prijs nog wel wat dalen. Door een groeiend aanbod aan slachtrunderen zijn handelaren en veehouders het erover eens dat de rundvleesprijs de komende weken nog wat lager uit zal vallen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rundvleesprijs zet deze week een stapje terug. Sinds de kerstweek (week 51) stond de prijs van U-kwaliteit rundvlees op €5,03 per kilo. Sinds week 2 daalde de rundvleesprijs naar €4,97 per kilo.

Daarmee staat de rundvleesprijs nog altijd op een relatief hoog niveau. Vaak topt de rundvleesprijs rond de feestdagen. Vooral de vraag naar de luxere onderdelen groeit in de weken voor kerst. Omdat deze vraag na oud- en nieuw meestal terugvalt, daalt de rundvleesprijs meestal in het nieuwe jaar. Hoe sterk de rundvleesprijs daalt, kan per jaar behoorlijk verschillen. Soms gaat er zo'n 10 cent van de rundvleesprijs af, maar ook prijsdalingen van 30 cent zijn niet ongebruikelijk.

Volgens ingewijden in de markt blijft de huidige prijsdaling door een relatief sterke vraag beperkt. Vooral de Nederlandse consumenten kopen op het moment relatief veel rundvlees. Daar staat tegenover dat de export op het moment wat stroever loopt, met name naar Spanje en Frankrijk. Vooral de invoer uit Spanje liep sinds het nieuwe jaar sterk terug. Export naar Duitsland nam door de hoge Duitse rundvleesprijs juist wat toe, maar de groei is vooralsnog onvoldoende om de lagere exportvolumes naar Frankrijk en Spanje te compenseren.

Daarnaast blijven de bestellingen uit de horeca door de hoge inflatie achter. Dit is overigens niets nieuws, want zelfs tijdens de feestdagen viel de verkoop aan de horeca lager uit. Als gevolg van de zwakke vraag uit de horeca blijft de vraag naar luxe onderdelen achter. Goedkopere onderdelen doen het op het moment juist goed en houden de vraag naar rundvlees op niveau. 

Groter aanbod
De hoofdoorzaak voor de dalende rundvleesprijs moet vooral op de aanbodkant van de markt worden gezocht. De daling van de prijs is namelijk vooral het gevolg van grote aanbod van slachtkoeien. Volgens de meest actuele slachtdata daalde het aantal slachtingen in het nieuwe jaar van 10.481 in week 50 naar 9.926 in week 1. In week 2 kwam het aantal slachtingen zelfs hoger uit dan in week 50 en vonden 10.687 runderen hun weg naar de slacht. Dit is een opmerkelijk hoog aantal, want na de jaarwisselingen daalt het slachtcijfer meestal met 50% tot 75%. 

Volgens insiders zal het aantal slachtingen de komende weken niet sterk afnemen. In de melkveehouderij leeft de angst dat de overheid stikstofrechten toe gaat kennen op basis van de omvang van de veestapel, net zoals bij de invoering van het fosfaatrechtenstelsel in 2018. Rundveehouders zijn bang dat het maximale aantal runderen dat ze volgens hun vergunning mogen houden, naar beneden wordt bijgesteld als ze niet hun maximale aantal dieren aanhouden. De drang van melkveehouders om extra koeien aan te houden, correspondeert overigens niet met de slachtcijfers. Het aantal slachtingen is relatief hoog, al houdt dit mogelijk verband met de dalende melkprijzen waardoor sommige melkveehouders geneigd zijn om extra koeien van de hand te doen. Kortom: een wirwar aan factoren dus. 

{{dataviewSnapshot(52_1674113218)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden