Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaonoteringen kabbelen na forse daling verder

9 Oktober 2024 - Alex Jurvillier

De cacaonoteringen kabbelen na een relatief forse daling door. De Europese Commissie heeft aangekondigd de ontbossingswet, die ook cacao aangaat, te willen uitstellen. Daarnaast zijn de oogstverwachtingen voor West-Afrika over het algemeen optimistisch. Ivoorkust levert ten opzichte van vorig jaar echter nog minder cacaobonen aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Even leek het alsof de notering eind september omhoog wilde, maar uiteindelijk gebeurde het tegenovergestelde. De cacaonotering in New York daalde van $8.281 per ton op 27 september, naar $7.050 per ton gisteren (8 oktober). Een daling van ruim $1.000. De notering van de ICE-beurs in Londen daalde in diezelfde periode eveneens, van £5.537 naar £5.121 per ton. De notering van New York sloot maandag 7 oktober op het laagste punt sinds half mei. De notering van Londen sloot 2 oktober op het laagste punt sinds begin september.

De Europese Commissie wil de invoering van de ontbossingswet (EUDR), die ook betrekking heeft op cacao, met een jaar uitstellen, zo liet ze op 2 oktober weten. Als het Europees Parlement en de lidstaten ermee instemmen wordt de wet voor grote ondernemingen van toepassing op 30 december 2025 en voor het mkb op 30 juni 2026.

Europese Commissie wil uitstel van ontbossingswet
De druk op de Europese Commissie was groot, daar veel bedrijven lieten weten meer tijd nodig te hebben om de nieuwe wetgeving te implementeren. Als de invoering niet wordt uitgesteld, moeten bepaalde bedrijven vanaf 30 december 2024 kunnen aantonen dat er bij de productie van cacao geen ontbossing heeft plaatsgevonden. Vanaf het moment van die aankondiging hebben de noteringen wat onder druk gestaan. Uitstel van de ontbossingswet zou bedrijven meer ruimte geven, wat de prijzen kalmeert. Bovendien hebben betere oogstverwachtingen ook een drukkend effect op de prijzen.

Anderzijds heeft Ivoorkust vorige week in totaal zo'n 13.000 ton cacao geleverd aan zijn havens, wat in vergelijking met de 50.000 ton in dezelfde periode vorig jaar laag is. Dit kan de prijzen weer stuwen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden