Aan de opmars van de energieprijzen komt maar geen einde. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne maakte olie en gas al flink duurder, maar plafond zijn nog niet in zicht. Het Westen overweegt om Russische oliekraan zelf dicht te draaien, al zou dat weleens een dure sanctie kunnen zijn. Ondertussen anticipeert de gasprijs op het mogelijke geval dat Rusland gas toevoer naar Europa afsluit.
De prijs van één vat Brent-olie heeft opnieuw een horde genomen en passeerde maandag 7 maart de grens van $120 per vat. Daarmee staat de prijs nu op het hoogste niveau sinds 2008. De Verenigde Staten overweegt om Russische olie niet meer te importeren. Wanneer deze sanctie wordt doorgevoerd, valt een belangrijk aanvoergebied droog en daar anticiperen de markten nu op. Rusland is verreweg de grootste olieleverancier van Europa, zo'n 40% van de aanvoer komt daarvandaan.
$150 per vat?
De olieprijs knalt waarschijnlijk door het dak als Russische olie door het Westen in de ban wordt gedaan. Een analist van AvaTrade noemt een prijs van $150 per vat een bescheiden scenario. Andere analisten onderschrijven dit. Op de achtergrond is overigens ook prijsdrukkend nieuws. De Verenigde Staten schijnen met Iran te onderhandelen over een nucleaire deal. Onder president Joe Biden zijn de onderhandelingen opgestart en een akkoord op korte termijn wordt niet uitgesloten.
Wanneer beide landen een akkoord bereiken, dan vervalt waarschijnlijk de Westerse importboycot voor olie uit Iran. De Iraanse volumes wegen echter niet op tegen de Russische exportvolumes en kunnen het bullish-sentiment daarom niet keren.
Gasprijs explodeert
De gasprijs blijft anticiperen op verstoorde leveringen uit Rusland en heeft vandaag opnieuw een record gevestigd. De aardgasnotering op de TTF noteerde eind vorige week nog onder de €200-grens, maar is ondertussen opgelopen tot bijna €335 per megawattuur. De ongekende prijsstijging van circa 70% op één handelsdag komt door de vrees dat het Kremlin mogelijk de gastoevoer naar Europa afsluit, wanneer het Westen besluit om Russische olie te weren. In dat geval schiet Rusland ook zichzelf in de voet, omdat dan zijn inkomsten snel opdrogen.