Shutterstock

Analyse Aardgas

Gebrekkige aanvoer stuwt gasprijs verder omhoog

6 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Een tegenvallende aanvoer van gas drijft de prijzen op de Europese gasmarkt nog steeds op. Deze week kwam de aanvoer onverwacht in het geding door aangekondigde acties van de Noorse vakbonden. En ook de problemen met Rusland zijn alles behalve opgelost.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor aardgas is de afgelopen week verder gestegen. Gisteren (dinsdag 5 juli) sloot de TTF op €165,07 per MWh. Dat is de hoogste notering sinds begin maart. Vandaag is de notering op de TTF zelfs nog verder gestegen, tijdens het schrijven naar €165,88 per MWh. Daarmee blijft gas ongekend duur.  

Over de oorzaak van de hoge gasprijs zijn vrijwel alle analisten het eens. Problemen met aanvoer om voldoende voorraad op te kunnen bouwen voor de komende winter. Een staking van werknemers in de Noorse olie- en gasindustrie gaf de markt extra momentum naar boven. De actie zou dinsdag beginnen en de vakbonden dreigden de gasexport van Noorwegen met 60% terug te schroeven. Dat werkte als olie op het vuur in de toch al zeer gespannen Europese gasmarkt door de oorlog in Oekraïne. De Noorse regering heeft echter voor de start van de staking ingegrepen. "Noorwegen heeft een vitale rol in Europa's gasvoorziening en de geplande staking kan grote gevolgen hebben voor Groot-Brittannië, Duitsland en andere landen", vertelde Marte Mjoes Persen, minister van Arbeid, aan Reuters.

Subsidie om opslag te vullen
Nederland maakt ondertussen ook werk van het vullen van de gasopslagen. Het kabinet heeft dinsdag bekendgemaakt dat acht bedrijven gebruik maken van de subsidieregeling voor het vullen van gasopslag Bergermeer. De regeling is enkele maanden eerder opengesteld. Bovendien zijn er zeven bedrijven die de gehuurde capaciteit van de opslag vullen zonder gebruik te maken van de subsidieregeling. In de regeling worden de opslagkosten vergoed en - mocht dat nodig zijn - het verschil tussen de huidige gasprijzen en een eventueel lagere gasprijs in de komende winter gecompenseerd. Het doel om het Bergermeer voor ten minste 68% te vullen. In combinatie met de andere opslagen komt Nederland dan op een gemiddelde vulgraad van 80% uit.

Het grootste probleem in de Europese gasmarkt blijft de haperende aanvoer van gas uit Rusland. De Nord Stream pijpleiding wordt voor maar 40% benut. Voor volgende week staat groot onderhoud aan de leiding gepland. Daardoor valt de complete aanvoer via deze route weg. En gezien het excuus dat er geen onderdelen mogen worden geleverd aan Rusland -de Russische verklaring voor de huidige lage benuttingsgraad van de Nord Stream - betwijfelen experts of na het jaarlijkse onderhoud de pijpleiding wel weer volledig kan worden benut.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden