Shutterstock

Nieuws Energie

Opstarten kolencentrales kost voedselopbrengst

8 Juli 2022 - Redactie Foodbusiness

Rob Jetten, de minister van Milieu en Klimaat in Nederland, heeft recent aangekondigd de kolencentrales in ons land weer op te starten. Dit moet de gastekorten die dreigen te ontstaan door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne opvangen. Zulk een besluit wordt ook in andere werelddelen genomen. Dit gaat invloed hebben op de wereldwijde voedselvoorziening.

Dat komt naar voren uit onderzoek, nu ook China heeft besloten de productie van energie op te voeren met kolen om zo de economie een boost te geven met lage energiekosten. Een logische reactie, aangezien in de Chinese economie al een aardig kaalslag was door de coronapandemie. Bovendien is China ook het continent met de grootste uitdaging in
voedselzekerheid ter wereld.

Remmend effect op de opbrengsten
Uit recente onderzoeken die nu in de peer-review fase zitten, blijkt volgens Bloomberg dat uitstoot van gassen die worden veroorzaakt worden door verbranding van kolen een remmend effect heeft op de opbrengst van gewassen waarop deze gassen neerslaan. Ook blijkt uit onderzoek dat het type kolen wat de Chinezen gebruiken het grootste effect heeft op de opbrengst. In regio's waar veel uitstoot is, blijkt uit het onderzoek dat de impact groot is. Iets wat kan verklaren waarom de opbrengst van de winteroogst in die gebieden 25% lager dan normaal. De toename van uitstoot door vervuiling kan de opbrengst verder drukken en dreigt zo de voedselzekerheid in China verder te laten afnemen.

Ook uit Amerikaans onderzoek blijkt dat luchtverontreiniging de productie van maïs en sojabonen in negen Amerikaanse staten drukt. Uit het onderzoek, wat is gehouden van 1999 tot 2019, komt naar voren dat er ongeveer 5% opbrengstderving is door uitstoot van elektriciteitscentrales die worden gestookt op steenkolen. Ook blijkt dat gebieden waar de luchtkwaliteit duidelijk beter is geworden in de afgelopen twee decennia, de toename in gewasopbrengst voor 20% valt toe te rekenen aan gezondere lucht.

Verliezen tot 50% op meer
Ook in India is onderzoek gedaan naar het verband tussen luchtverontreiniging en opbrengsten van gewassen. En daaruit komt een soortgelijk beeld naar voren, wat zelfs nog extremere cijfers laat zien. Het onderzoek naar luchtkwaliteit en gewasopbrengst, wat liep van 1980 tot 2010, geeft aan dat door de intense vervuiling  in India de tarwe-opbrengst 36% lager ligt dan onder een schone en gezonde lucht in hetzelfde gebied. In sommige dichtbevolkte gebieden in India liepen de verliezen zelfs op naar 50% en meer.

Toch zitten landen als China en India in een enorme spagaat. De groei van de bevolking en de druk om voor voedselzekerheid te zorgen, is in conflict met het terugdringen van de klimaatveranderingen. Zo heeft China recent verboden zonnepanelen op boerenland te plaatsen om zo de voedselproductie op peil te houden. Maar ook de uitdaging voor schone energie moet doorgaan. Deze discussie vindt ook plaats in Nederland waar investeringsmaatschappijen in zonne-energie boerengrond opkopen om er zonneparken te realiseren. Toch lijkt de Nederlandse regering zich minder zorgen te maken over de voedselzekerheid, want in ons land is dat vooralsnog toegestaan.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Analyse Energie

Gasprijs hoogste van 2024 door zorgen toelevering

Analyse Energie

Prijs gas en elektriciteit sterken verder aan

Opinie Kasper Walet

Hoe onze beleidsmakers zwalken in energietransitie

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden