De oliemarkt werd deze week gedomineerd door een stevige koersval. Tegenvallende resultaten van alle grote economieën liggen aan deze daling ten grondslag. Tot nu toe lijkt het Europese verbod op overzeese importen van Russische olie hier nog geen verandering in te brengen. Wel zorgden versoepelingen van het Chinese covidbeleid voor een lichte correctie aan het einde van de week.
Deze week kreeg de oliemarkt met een stevige prijsdaling te maken. Op vrijdag 2 december stond de prijs van Brentolie nog op $85,57 per vat. Op woensdag 7 december stond de olieprijs op $77,71, de laagste notering van 2022. Op donderdag 8 december corrigeerde de koers een beetje en kostte een vat olie $77,77.
De daling van de olieprijs is vooral het gevolg van een stroever lopende economie. Op het moment lopen alle grote economieën stroef, waardoor de vraag naar olie achterblijft. In de Europese Unie draait de industrie door hoge energieprijzen op halve kracht. Daarnaast zijn de productiecijfers van China het laagst in zes maanden. Dat de vraag naar olie ook in de VS achterblijft, blijkt ook uit de olievoorraden. Zo groeide de olievoorraden in de VS met 5.2 miljoen vaten een stuk sneller dan verwacht. Volgens analisten is het een indicatie dat de vraag in het land achterblijft.
Importverbod Russische olie leidt nog niet tot hogere olieprijs
Het Europese verbod op overzeese importen van Russische olie dat sinds maandag 5 december van kracht is, lijkt de olieprijs voor alsnog nog niet omhoog te brengen. Omdat Europese landen traditioneel veel Russische olie importeren, voorspelden verschillende analisten dat het aanbod flink onder druk zou komen te staan. Daardoor zouden olie en vooral diesel in Europa wel eens schaars en duur kunnen worden.
Tot nu toe lijkt voor Rusland last te hebben van het verbod. Sinds donderdag 1 december daalde de prijs van de Russische Urals olie met 21%. Toch is het nog niet gezegd dat de Europese olieprijs niet zal stijgen. De oliereserves in de EU zijn op het moment nog ruim. Op de lange termijn zou het wegvallen van Russische olie het wel eens moeilijker kunnen maken om deze reserves weer aan te vullen.
China versoepelt covidmaatregelen
De lichtte prijsstijging van donderdag 8 december is vooral het resultaat van de versoepelingen van de Chinese covidmaatregelen. Tot voor kort had China het strengste covidbeleid ter wereld. Zo moesten besmette Chinezen hun quarantaine uitzitten in een hotel en werden bij relatief lage besmettingscijfers zeer strenge lockdowns ingesteld. Zo mochten bewoners in een gebied dat in lockdown geplaatst is hun appartement helemaal niet verlaten. Het strenge covidbeleid leidde direct tot een lagere indirecte olievraag, want geen land verbruikt zo veel olie als China. Omdat medewerkers van de olie-intensieve industrie thuis vast zaten en niet konden werken, zorgden de lockdowns voor een lagere Chinese olievraag.
Ondanks een snel oplopend aantal besmettingen, besloot China woensdag 7 december de covidmaatregelen te versoepelen. Sinds woensdag mogen chinezen hun quarantaine thuis uitzitten. Daarnaast hoeven chinezen geen negatieve test meer te tonen om openbare gebouwen in te komen. Dit is de tweede versoepelingsronde in minder dan een maand tijd. Volgens analisten betekenen deze snelle versoepelingen dat China covid, net als veel westerse landen, langzaam maar zeker als een uitstervend virus behandelt.
Dieselprijs blijft dalen
De prijs van diesel daalde voor de achtste week op rij. Tussen vrijdag 2 december en zondag 5 december was de prijs voor 100 liter diesel €136,29. Daarna daalde de prijs flink. Op donderdag 8 december was de dieselprijs gedaald tot €127,66 per 100 liter.