Shutterstock

Analyse Olie

Olieprijs schommelt wat, vooral afwachtend

Eergisteren 14:00 uur - Linda van Eekeres

De olieprijs was afgelopen week wel wat in beweging, maar de markt lijkt een afwachtende houding aan te nemen. De factoren die aan de prijs trekken - zowel naar boven als naar beneden - zijn min of meer hetzelfde gebleven en de vraag is welke kant het opgaat. Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die over minder dan twee weken plaatsvinden, spelen daarbij een rol. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs staat op het moment van schrijven (24 oktober vroeg in de middag) op €76,49. Dat is een kleine 3% hoger dan een week geleden (17 oktober).

Vorige week deed de olieprijs nog een (grotere) stap naar beneden. Behalve een tegenvallende wereldwijde (lees: Chinese) vraag naar olie (bij een grotere productie) kwam dat ook doordat naar buiten kwam dat de Israëlische president Netanyahu tegen Biden had gezegd geen Iraanse olieraffinaderijen aan te willen vallen, maar eerder militaire doelen.

Ondertussen wacht de markt nog steeds gespannen af wat Israël gaat doen als wraak op de aanvallen van Iran op 1 oktober, welke weer een vergelding was voor de dood van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah bij een aanval op het Libanese Beiroet. Dat Israël land zich voorbereidt op een aanval werd deze week bevestigd door uitgelekte berichten van Amerikaanse inlichtingendiensten.

Amerikaanse olievoorraden nemen toe
Gisteren (woensdag 23 oktober) bleek uit de wekelijkse gegevens van de Amerikaanse overheidsdienst EIA dat de Amerikaanse olievoorraden toe zijn genomen met 5,4 miljoen vaten naar 426 miljoen vaten. Dit heeft een bearish effect op de olieprijs, maar door de voortdurende zorgen over de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten blijft dat beperkt.

Ook hoe de Chinese economie en daarmee de vraag naar olie zich ontwikkelt, blijft afwachten. De Chinese staat heeft naast een reeks stimuleringsmaatregelen onlangs ook aangekondigd om staatsleningen te gaan uitgeven om geld op te halen om de zwakke economie te ondersteunen. Vooralsnog is er weinig vertrouwen in de Chinese pogingen de kwakkelende economie uit het slop te trekken. Eerst zien, dan geloven, is het credo van veel analisten.

OPEC stelde vorige week voor de derde maand op rij de wereldwijde vraag naar olie voor 2024 en 2025 naar beneden bij. Vorige maand stemden de OPEC+-leden ermee in om de vrijwillige productiebeperkingen van 2,2 miljoen vaten per dag tot het einde van november te handhaven om de olieprijs te ondersteunen. Mochten de beperkingen niet verlengd worden, dan zal dat de olieprijs drukken.

Een andere factor waardoor de markt een ietwat afwachtende houding aanneemt zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november. Het kan een verschil uitmaken of Harris of Trump in het Witte Huis. Wat de laatste betreft zijn er zorgen dat hij als president olie op het vuur zal gooien waardoor internationale relaties verslechteren en geopolitieke conflicten mogelijk verder escaleren.

Dieselprijs
Na twee weken op hetzelfde niveau zakt de dieselprijs vergeleken met een week geleden van €123,25 naar €121,79 per 100 liter.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden