Dat olie in prijs zakt, daar zijn analisten het wel over eens. Hoeveel, daarover wisselen de prognoses. Verschillende analisten verwachten dat olie, momenteel ruim boven de $73 per vat ruim door de grens van $70 zakt. Al is het natuurlijk nooit exact te voorspellen hoe het er in 2025 in de wereld bijhangt.
Verschillende analisten verwachten dat de prijs, die momenteel tegen de $74 per vat aanschurkt, in 2025 door de grens van $70 zakt en later in het jaar misschien zelfs de $60 aantikt.
De oliemarkt kiest momenteel niet echt richting. De olieprijs is op het moment van schrijven (woensdagmiddag 4 december) $73,49 per vat. Dat is licht hoger dan vorige week donderdag ($73,28). Tussendoor was er vrijdag tot en met maandag een dipje in de prijs te zien van een cent of 15 onder de $72.
Geopolitieke spanningen ondersteunen de olieprijs. De ogen blijven gericht op het Midden-Oosten. Vorige week laaiden de burgeroorlog in Syrië plots weer op. De olieproducerende landen Rusland en Iran zijn bondgenoten van de Syrische president Assad. Israël en Hezbollah bestoken elkaar ondanks het staakt-het-vuren, dat officieel nog wel van kracht is, met raketten. In Zuid-Korea kondigde president Yoon Suk-yeol dinsdag opeens een staat van beleg af, waarmee hij het parlement buitenspel zette. Later op de dag trok hij de noodtoestand onder politieke druk weer in.
Zwakke vraag beteugelt olieprijs
De olieprijs wordt beteugeld door de zwakke wereldwijde vraag, waarbij VS en vooral China een flinke duit in het zakje doen. China lukt het vooralsnog niet om de economie uit het slop te trekken. Daarbij hangt het land ook nog een handelstarief van maar liefst 60% voor export van goederen naar de VS boven het hoofd wanneer Trump 20 januari het Witte Huis betreedt.
Zakenbank UBS spreekt in een nieuwe prognose de verwachting uit dat de groei van het Chinese bbp zal vertragen tot 4% in 2025 en 3% in 2026, ervan uitgaande dat de VS de tarieven op de Chinese export vanaf september 2025 verhoogt en China als reactie hierop meer steunmaatregelen voor de economie in het leven roept.
Gaat de OPEC de productie langer beperken?
De OPEC+-landen komen vandaag bij elkaar (de bijeenkomst was uitgesteld). Het oliekartel heeft de hervatting van de volledige productie uitgesteld tot januari, maar de verwachting is dat de betreffende olieproducerende landen zullen besluiten de productie langer te beperken. Volgens Reuters tot het einde van het eerste kwartaal. Het aandeel van de OPEC in de olievoorziening wordt echter steeds kleiner en daarmee ook de invloed van het oliekartel. De productie van landen als de VS, Brazilië, Argentinië en Guyana neemt volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) toe, waarmee het aandeel van OPEC daalt tot 33% in 2030. Trump heeft tijdens zijn campagne aangegeven de olieproductie van de Verenigde Staten flink te willen verhogen ('drill, baby, drill'). Los daarvan zijn er ook OPEC+-landen die zich niet houden aan de vrijwillige productiebeperkingen.
Olieprijs in 2025 naar verwachting lager
Olie zakt volgend jaar in prijs, daar zijn analisten het over eens. Hoeveel dat precies zal zijn, is natuurlijk moeilijk te voorspellen en de prognoses wisselen dan ook. Volgens energie-econoom van ABN Amro Moutaz Altaghlibi gaat Brent-olie tegen het einde van komend jaar richting de $60. "We voorzien dat de oliemarkt in 2025 een overschot zal hebben, zelfs als OPEC+ besluit om niet meer te gaan produceren", aldus de outlook. "Dit gezien de zwakke wereldwijde vraag en het sterke aanbod van niet-OPEC+-landen, dat naar verwachting nog verder zal toenemen onder de nieuwe Amerikaanse regering." De bank verwacht dat de olieprijs in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar gemiddeld $70 per vat zal zijn, om daarna in stappen te zakken naar $68 in Q2, $64 in Q3 en $62 in het laatste kwartaal van 2025. De Bank of America zit hier dichtbij en gaat ervan uit dat vanwege een olieoverschot in 2025 een vat met olie gemiddeld niet meer dan $65 zal kosten.
Het Amerikaans Energie Agentschap (EIA) schat in de laatste outlook van november de olieprijs een stuk hoger in, al is de verwachting wel naar beneden bijgesteld. Voor 2025 wordt uitgegaan van $76 per vat. Ter vergelijking: in 2022 was dit volgens data van het EIA $101, in 2023 $82 en dit jaar $81. Ook een pool van analisten die Reuters maandelijks bevraagd ging vorige week uit van een lagere prijs in 2025 dan zij in oktober deden. Hun gemiddelde verwachting is nu dat olie volgend jaar $74,53 per vat doet. Dat was in oktober nog $76,61.
Dieselprijs
Diesel kost €130,20 per 100 liter, dat is meer dan een week geleden, toen de prijs €128,54 per per 100 liter was.