Ondanks de forse escalatie van het conflict in het Midden-Oosten steeg de olieprijs vorige week met minder dan $1. Inmiddels neemt de zwakke economische situatie in China duidelijk de overhand. Dit zorgt voor een forse daling van de benchmark voor Brent-olie.
Op donderdag 11 januari werd Brent-olie verhandeld voor $77,40 per vat. Op twee dagen steeg de benchmark naar het niveau van $78,29. Op woensdag 10 januari bereikte de markt het laagste punt van de week, bij een stand van $76,79.
Het opwaartse momentum in het begin van de week was het gevolg van verdere escalatie in het Midden-Oosten. Op vrijdag 12 januari was de markt nog behoorlijk onder de indruk van de Amerikaanse bombardementen op Houthi-schepen. Daarop volgde de boodschap van de rebellen dat ze voortaan ook Amerikaanse schepen als doelwitten beschouwen. Maandag 15 januari kwamen de rebellen deze belofte na en opende het vuur op een Amerikaans koopvaardijschip.
Op dinsdag 16 januari werd het vuurtje verder opgestookt, nadat Iran raketten afvuurde op de Irakese stad Erbil in de Koerdische autonome regio en verschillende plaatsen in Syrië. Iran claimt dat de aanval gericht was op bases van de Israëlische veiligheidsdiensten de Mossad. Militaire analisten zien weinig in deze verklaring en menen dat de aanval vooral als een vergelding voor de Amerikaanse patrouilles in de rode zee gelezen moet worden.
Chinese economie neemt overhand
Opmerkelijk is dat de koers van de Brent-benchmark zich dinsdag naar beneden keerde, terwijl Iran zijn bombardementen intensiveerde. Woensdag 17 november voerde Iran bombardementen uit op Irak en Pakistan. De Iraanse overheid claimt dat het daarbij gemunt te hebben op verschillende anti-Iraanse militante groeperingen.
De impact hiervan is vrijwel volledig weggevaagd door het nieuws dat de Chinese economische groei fors tegenvalt. De Chinese economie blijkt in het vierde kwartaal van 2024 vergeleken met een jaar eerder met slechts 5,2% gegroeid. Daarmee blijft de groei achter bij de verwachtingen van analisten. Vergeleken met het derde kwartaal groeide de economie zelfs met 1%, een half procentpunt minder dan in het derde kwartaal. De verwachting van de markt is dat de zwakke economie zijn weerslag heeft op de vraag van de Chinese industrie.
Zwakkere prognoses
Onderzoeksbureau CITI heeft zijn prijsprognose voor 2024 en naar beneden bijgesteld. Voor 2024 heeft het bureau de prijs van $75 naar $74 per vat verlaagd. Het onderzoeksbureau ziet een zwakke vraag op de oliemarkt als de belangrijkste oorzaak en verwacht dat de prijzen nog fors wegzakken, omdat de economie aanzienlijk is verzwakt vergeleken met 2023. CITI Verwacht dat de prijs echter niet onder de $70 uitkomt.
Daarnaast houden de acties van de Houthi's in de Rode Zee de prijzen hoog. Al is dit een tijdelijk effect, zo meent CITI en dat geldt niet alleen voor de geopolitieke situatie in de Rode Zee. Volgens het onderzoeksbureau is OPEC steeds minder goed in staat om het aanbod onder druk te houden. Het bureau verwacht dat de wereldmarkt juist voor een surplus van 1,2 miljoen vaten staat. Voor 2025 heeft het bedrijf hun prognose met maar liefst $10 naar beneden bijgesteld tot $60.
De prijs van diesel trok zich de afgelopen dagen weinig van de zwakke oliemarkt aan en steeg wat. Diesel werd begin vorige week verhandeld voor €127,52 per 100 liter. Op vrijdag 12 januari steeg de prijs van diesel tot $129,97. De afgelopen dagen bleef de prijs boven de €129 staan.