Shutterstock

Analyse Koffie

Koffievoorraad slinkt naar kleinste niveau in 10 jaar

12 Juli 2021 - Kimberly Bakker

Dat de weersomstandigheden bepalend zijn voor de opbrengsten van de belangrijkste grondstoffen wordt maar weer eens duidelijk gemaakt in de productie van koffie. Door hevige droogte in Brazilië en zware regenval in Indonesië tijdens de cruciale groeimomenten ligt de productie van het aantal zakken koffie fors lager dan normaal. De wereldwijde koffievoorraad zakt hierdoor – zo verwacht het Amerikaanse landbouwministerie – dit jaar naar het laagste niveau in tien jaar tijd.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koffievoorraad zal op korte termijn naar het laagste punt in tien jaar tijd dalen, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Door ongunstige weersomstandigheden in onder meer Brazilië, Colombia en Honduras neemt de productie van koffie in rap tempo af. Het landbouwministerie verwacht dat de voorraad in seizoen 2021/2022 met 7,88 miljoen zakken afneemt tot 32,02 miljoen zakken. Daarmee komt de koffievoorraad op het kleinste niveau sinds 2011/2012 uit. De totale productie van koffie bereikt eveneens een dieptepunt met 164,8 miljoen zakken. De daling van 10,97 miljoen zakken is de grootste in achttien jaar.

Koffieproductie in Brazilië halveert
De Braziliaanse koffieproductie komt naar verwachting uit op 35 miljoen zakken. Dat is 42% (of 14,7 miljoen zakken) minder dan in andere jaren. Het is het laagste niveau van dit decennium. Doorgaans liggen de productiecijfers rond de 61 miljoen zakken. De reden dat de oogst tegenvalt, is de droogte in het land. Door hitte is de vruchtzetting in negatieve zin beïnvloed. Ook zijn er berichten dat telers hun bomen gesnoeid hebben als gevolg van de recordoogst van afgelopen jaar. De opbrengst zou hoe dan ook dus lager uitpakken. Het slechte weer heeft die verlaging alleen nog heviger gemaakt.

De productiedaling in Brazilië leidt tegelijkertijd ook tot een afname van de export. Verwacht wordt dat het land volgend seizoen 35,2 miljoen zakken koffie exporteert. Dat zijn er 9,81 miljoen minder dan een jaar eerder. De meeste Braziliaanse Arabica-koffie gaat richting de Verenigde Staten. Het gaat om ruim 28% van de totale export. Daarna volgen Duitsland (23%) en Italië (10%). De koffievoorraad in louter Brazilië neemt daarmee met 2,5 miljoen zakken af tot 1,51 miljoen zakken.

Slecht weer in Colombia en Honduras
Ook de Colombiaanse productie van koffie valt dit seizoen tegen. Er zal volgens het USDA een daling zichtbaar zijn van 200.000 zaken tot 14,1 miljoen zakken. Afgelopen jaren kwam de productie gemiddeld uit op 15 miljoen zakken koffie. In Indonesië verwacht het ministerie een afname tot 10,6 miljoen zakken. Dat is een half miljoen zakken minder dan in andere jaren, toen lag de productie van koffie rond de 11 miljoen zakken. In deze landen is het overigens niet de hitte, maar juist de regenval die de opbrengst doet slinken.

Ook in Honduras wordt een dieptepunt verwacht in de koffieproductie. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorziet een daling van 700.000 zakken tot een niveau van 5,5 miljoen zakken. Dat is het laagste niveau in ruim zeven jaar tijd. De reden? Er is veel sprake van bladroest (in 15% tot 25% van de gevallen), voornamelijk als gevolg van de slechte weersomstandigheden door de orkanen Etna en Iota. Honduras zakt daarmee naar de zevende plaats van grootste koffieproducenten, achter Oeganda. Qua export laat het een daling zien van ruim 400.000 zakken, tot 5,61 miljoen zakken.

Productieverhogingen minimaal
Er zijn overigens niet alleen maar productieverlagingen. Van de top zeven grootste koffieproducenten laat bijvoorbeeld Vietnam wel een stijging zien, al weegt die niet op tegen de forse dalingen bij de bovengenoemde landen. In Vietnam wordt een productiestijging verwacht van 1,83 miljoen zakken tot 30,83 miljoen zakken. Verbeterende prijzen zorgen ervoor dat telers in het land gemotiveerd zijn om de opbrengsten te verhopen. De irrigatiekosten die daarvoor gemaakt worden, kunnen terugverdiend worden. De export stijgt hierdoor met 3 miljoen zakken naar 26 miljoen zakken koffie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden