Shutterstock

Nieuws Mosselen

'De mosselen zijn dit seizoen echt perfect'

12 Juli 2021 - Kimberly Bakker

Vlak voor het weekend zijn de eerste Zeeuwse mosselen aan land gebracht. Het mosselseizoen is daarmee officieel van start gegaan. En door het koude voorjaar, met wisselend veel neerslag en zon, is die start veelbelovend te noemen. Kwekers laten namelijk weten dat de kwaliteit van de mosselen dit jaar fenomenaal is. “Dit hebben we nog niet eerder gezien. De mosselen zijn echt perfect”, zo luidt het tijdens de start van het mosselseizoen in Yerseke.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de periode van halverwege april tot het einde van de maand mei laten mosselen hun larven los. Iets meer dan een jaar later – in juli of augustus – worden vervolgens mosselen geoogst door de ongeveer 50 mosselkwekers in Nederland. Ook dit jaar is dat het geval. Op donderdag 8 juli zijn de eerste Zeeuwse mosselen aan land gebracht. Daarmee is het mosselseizoen officieel afgetrapt. Dat seizoen loopt nu door tot medio april volgend jaar. Uiteindelijk zal er ongeveer 50 miljoen kilo mosselen worden geproduceerd. Vorig jaar startte het mosselseizoen op exact dezelfde datum. Daar houdt de gelijkenis tussen de twee seizoenen wel op.

Prijs- en verkoopverwachting zeer goed
Het nieuwe mosselseizoen is veelbelovend begonnen als het gaat om de kwaliteit en opbrengst. Het koude voorjaar, afgewisseld met regen en zonneschijn, heeft gezorgd voor een overvloedig voedselaanbod voor de groei van de mosselen. Mosselkwekers en -handelaren laten weten dat de huidige kwaliteit al jaren niet meer behaald is. "De kwaliteit van de mosselen is dit jaar fenomenaal. We zien vispercentages van 30% tot 35%. Zowel op de Oosterschelde als in de Waddenzee ziet het er goed uit", vertelt mosselkweker Jan Schot, tijdens de opening van het mosselseizoen in Yerseke. Afgelopen seizoen kenmerkte zich juist door kleine mosselen, al waren die met 260 gram ook wel goed gevuld qua mosselvlees.

Wat de prijs doet voor mosselkwekers is nog niet bekend, maar de verwachtingen zijn goed. "Ons seizoen is natuurlijk pas net begonnen. Maar met het oog op de uitstekende kwaliteit – de mosselen zijn echt perfect – is wel de verwachting dat de prijs zeker hoger ligt dan vorig jaar", laten ze bij De Mosselkweker desgevraagd weten. "We hebben dit echt nog niet eerder gezien zo vroeg in het seizoen. Daardoor zijn ook de verkoopvooruitzichten zeer positief."

Niets te klagen over vorig seizoen
Over afgelopen jaar mag overigens ook niet geklaagd worden. "Ondanks de coronacrisis is de afzet bij de retailers in België en Nederland sterk gestegen", vertelt Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekersvereniging. "Daarmee konden we de horecasluiting redelijk compenseren." Komende jaren wil de vereniging – gesteund door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij - de afzet een verdere stimulans geven. "De mossel is een duurzaam, hoogwaardig eiwitproduct met een hele lage voetafdruk. Zowel in Nederland als België zien wij nog heel veel kansen om bijvoorbeeld ook de jongere consumenten te inspireren."

Een mooi initiatief dat daarop aansluit, is de eerste mosselautomaat van Nederland. Die staat in Yerseke en is tijdens de start van het mosselseizoen op 8 juli geopend. Uit de automaat kunnen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat verse mosselen worden gehaald. Net als de kroket uit de muur. Dit fenomeen is in België al langer bekend.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden