De wereldmarktprijzen van koffie zijn stijgende, dat weten we inmiddels. In juli is opnieuw een hoogtepunt bereikt: de hoogste notering in zeven jaar tijd. De stijging wordt gedreven door de angst voor een aanzienlijk lagere productie in Brazilië. En dat er voorlopig nog geen einde in zicht is met betrekking tot de stijgende prijs, wordt ondersteund door kleinere opbrengsten in andere belangrijke koffielanden. Als gevolg hiervan zal de wereldwijde koffie-export afnemen en is er een kans op lokale onbalans in vraag en aanbod. Met uiteindelijk hogere consumentenprijzen tot gevolg.
In de Braziliaanse staten São-Paolo, Paraná en Minas is afgelopen maand extreme vorst opgetreden. Daardoor is 200.000 hectare beschadigd en zullen de plantageopbrengsten lager uitkomen dan in andere jaren. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat de koffieproductie (Arabica) daardoor tegen het einde van het jaar 30% lager uitkomt, op 2,2 miljoen ton. Die aanzienlijke vermindering van de oogst heeft ervoor gezorgd dat de futures voor Arabica-koffie op de Intercontinental Exchange (ICE) voor het eerst in zeven jaar tijd boven de $2 per pond noteren.
Ook voor Honduras en Indonesië zijn de opbrengstverwachtingen omlaag bijgesteld, met respectievelijk 12% en 2%. In Colombia blijft de productie gelijk aan vorig jaar. Alleen voor Vietnam wordt een plus van 15% voorzien, maar die kan de wereldwijde opbrengst niet opkrikken. Het landbouwministerie voorziet een daling van 6% in de wereldproductie, tot 9,8 miljoen ton. Dit terwijl de vraag naar verluidt met 1% toeneemt. De wereldvoorraden worden dus kleiner. Iets wat de prijs nog verder laat stijgen.
Ook het tekort aan arbeidskrachten, logistieke problemen en de stijging van de vrachtkosten zijn redenen voor aanhoudende prijsstijgingen. De wereldwijde export daalt hierdoor waarschijnlijk met 4% tot 16,6 miljoen ton. Uiteindelijk zullen de lagere voorraden ervoor zorgen dat de consument meer voor koffie moet betalen.
Markt voor groene koffie iets beter
De markt voor groene koffie is iets beter. Voor dit jaar wordt een productie van 10 miljoen ton verwacht, wat 1,8% meer is dan afgelopen jaar. In waarde is de productie van groene koffie gestegen naar $27,7 miljard. Brazilië is ook de grootste leverancier van groene koffie, met 35% van de wereldwijde export en een productie van 2,4 miljoen ton. De exportwaarde komt uit op $5 miljard. Daarna volgt Vietnam, met een productie van 1,2 miljoen ton en een exportpercentage van 17,2%. Colombia staat op een derde plek, met 559.000 geëxporteerde tonnen koffie. De totale export is met 6,5% gedaald tot 6,8 miljoen ton.