De dollar stijgt sterk in waarde en in Azië neemt het aantal coronabesmettingen hard toe. Deze twee factoren zorgen ervoor dat de olieprijs de afgelopen periode fors gedaald is. In eerste instantie kan het goed nieuws zijn voor de voedingsmiddelenindustrie, want brandstof zou hierdoor goedkoper kunnen worden. Tegelijkertijd is er angst voor nieuwe lockdowns, waardoor de hele wereld weer stil kan komen te liggen.
De coronapandemie is nog lang niet voorbij. Dat is niet alleen zichtbaar in de Europese Unie (met de aanscherping van diverse maatregelen), maar ook in de Aziatische landen. Daar neemt het aantal coronabesmettingen sinds kort weer hard toe; vooral de Delta-variant is in opkomst. China meldde twee dagen geleden bijvoorbeeld 125 nieuwe besmettingen, terwijl dat er een dag eerder nog 'maar' 96 waren. In Maleisië en Thailand verbrak het aantal coronagevallen zelfs de dagelijkse records. In China zorgen de stijgende 'coronacijfers' ervoor dat de exportgroei vertraagt. Ook de importvolumes nemen af, vooral ten opzichte van de recordniveaus uit 2020.
Een voorbeeld daarvan is het importvolume van ruwe olie. China is wereldwijd de op één na grootste consument van ruwe olie. Afgelopen juli importeerde het land 9,7 miljoen vaten per dag. Het was de vierde maand op rij waarin het importvolume onder de 10 miljoen vaten bleef. Daardoor ontstaat de angst onder marktdeelnemers dat de vraag naar olie wederom afneemt, net zoals aan het begin van de coronapandemie. Deze mogelijke vertraging in de vraag volgt op de aangekondigde productieverhoging van de OPEC-landen. Daardoor zijn de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten gestegen met 3,6 miljoen vaten; dit terwijl een afname werd voorzien.
Olieprijzen drastisch omlaag
De combinatie van een dalende vraag en groeiende productie zorgt voor een daling in de prijzen voor ruwe olie. De prijzen van West Texas Intermediate daalden deze week met meer dan 4%, tot een dieptepunt van $65,15 per vat. Dat niveau is sinds mei niet meer gezien. Een paar uur later herstelde de prijs zich wel iets, tot $66,48 per vat. Dat is echter nog altijd 2,64% lager dan een dag geleden. Brent-olie zakte met 2,35%. Vandaag de dag noteert die op $69,14 per vat. Een niveau dat vergelijkbaar is met januari 2020.
Ook worden olieprijzen gedrukt door een rally van de Amerikaanse dollar, ten opzichte van andere valuta's. Een sterkere Amerikaanse dollar maakt olie duurder voor houders van andere valuta. Kortom: de olieprijzen staan onder aanzienlijke druk. Dat stelt ook Craig Erlam, analist bij Oanda. Volgens hem is er steeds meer twijfel over de economie op de korte termijn. De heropleving van het virus zou de economische activiteiten wereldwijd (maar specifiek in China) drastisch kunnen verminderen. Dit omdat de Chinese overheid een 'zero-covid'-beleid hanteert.
Voor de voedingsmiddelenindustrie kan de daling van de olieprijs zowel positief als negatief uitpakken. Positief is het feit dat de brandstofprijzen hierdoor op termijn kunnen dalen, waardoor transport wellicht weer iets goedkoper wordt. Tegelijkertijd heerst ook in deze sector angst voor nieuwe coronamaatregelen. Als de export opnieuw wordt beperkt (bijvoorbeeld met grenssluitingen), dan komt de wereld wederom stil te liggen en zal de productie van olie wellicht weer gestaakt worden. Hogere prijzen zijn dan in de periode daarna onvermijdelijk. Zo ver is het echter nog niet.