Klimaatverandering is een uitdaging voor agrarisch ondernemers, zo ook voor producenten van thee. De opbrengsten kunnen – als gevolg van afwisselend droogte en stortregens – zomaar halveren. Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk werken aan een oplossing. Op de prijzen heeft die lagere opbrengstverwachting in elk geval nog weinig effect.
Taiwan telt ongeveer 20.000 hectare aan theeplantages, wat doorgaans voor een productie zorgt van (eveneens) 20.000 ton thee. Maar door de combinatie van extreme droogte afgelopen jaar en stortregens dit seizoen is de verwachting dat dit niveau nu niet gehaald gaat worden. Hoewel het land zeker niet tot de grootste producenten ter wereld behoort – dat zijn namelijk China en India, die gezamenlijk goed zijn voor 60% van de wereldproductie van 6 miljoen ton –, kampt het wel met gelijke problemen: klimaatverandering. Een uitdaging voor elke theeproducent.
Veel plagen in theeplantages ontstaan door het wisselende weer: afwisselend hitte, gevolg door veel regen. "Vroeger was het pas vanaf mei echt warm. Nu is dat al in april. Het is ideaal voor ongedierte", stelt onderzoeker Lin Shiou-ruei bij Reuters. "Thee is een gevoelig gewas. Vier jaar geleden zijn wij begonnen met het monitoren van de gewassen. Inmiddels zien we al dat de smaak van onze thee veranderd is." Dat is een probleem voor Taiwan. Want, zoals gezegd, speelt het land op gebied van kwantiteit geen grote rol, maar op gebied van kwaliteit wel.
'Komende jaren gaat de productie omlaag'
In andere landen, zoals Kenia en Malawi, spelen dezelfde problemen. Deze twee landen produceren meer dan de helft van de thee die in het Verenigd Koninkrijk geconsumeerd wordt. In de afgelopen jaren hebben vorst en hoge dagtemperaturen die opbrengsten verminderd. Soms werd wel de helft minder geoogst. Ook voor komende jaren zijn de vooruitzichten negatief. Tegen het jaar 2050 wordt een definitieve verlaging van de opbrengst verwacht, die tegen 2080 nog eens veel lager zal zijn. Exacte cijfers worden echter niet genoemd.
Er moet daarom actie komen, vinden onderzoekers van de Universiteit van Leeds. Zij hebben samen met producenten en vertegenwoordigers op negen locaties klimaatfactoren beoordeeld die de groei en kwaliteit van thee beïnvloeden. Uit het onderzoek, genaamd Climate Risk Management, komt naar voren dat in de komende 25 jaar een aanzienlijke toename in hittegolfdagen verwacht moet worden. Tegelijkertijd zal het aantal koude nachten significant afnemen. Een locatiespecifieke aanpak wordt daarom als essentieel gezien.
Notering blijft in lijn met verleden
De negatieve productieverwachtingen (en de uitdagingen die geschetst worden) hebben nog geen direct effect op de 'informele' theenoteringen. Officieel staat thee niet genoteerd. Volgens Trading Economics wordt voor Keniaanse pekoe-thee – een handelsmerk voor zwarte thee – op donderdag 14 oktober zo'n $2,96 per kilo betaald. Dat is fors minder dan twee maanden terug, toen de notering nog op $3,60 per kilo stond. Die beweging is niet vreemd, want schommelingen zijn normaal, zo zie we als we naar de grafiek kijken. Vorig jaar stond de notering in deze periode van het jaar op $2,86 per kilo.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.