Shutterstock

Achtergrond Koffie

'Onzekerheid blijft van invloed op koffiemarkt'

1 December 2021 - Kimberly Bakker

De noteringen voor Arabica en Robusta stegen afgelopen week naar een nieuw hoogtepunt. Onzekerheid ligt daaraan ten grondslag. Er wordt een tekort aan koffiebonen verwacht, de inflatie houdt aan en ook logistiek gezien zijn er veel uitdagingen. 'Speculanten hebben daarom ook de komende periode een grote invloed op de markt', stelt analist Andrew Moriarty van marktbureau Mintec in een webinar

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koffieprijzen rijzen de pan uit. Vorige week passeerde zowel de notering voor Arabica als die van Robusta het hoogste niveau in tien jaar. Ook deze week is sprake van hoge prijsniveaus. Maandag 29 november sloot de notering voor Arabica, de populairste koffiebonenvariant, op de Intercontinental Exchange (ICE) op $5,16 per kilo. De rally in koffiebonen heeft meerdere redenen. "Al hebben de ontwikkelingen in Brazilië momenteel de grootste invloed", vertelt analist Andrew Moriarty van marktbureau Mintec dinsdag 30 november in een webinar. "Het bodemvochtgehalte ligt al maanden laag. De vorst van afgelopen juli was de druppel voor de markt."

Hoewel het Zuid-Amerikaanse land op dit moment de grootste invloed heeft, is dit niet het énige dat telt. Ook de beperkte voorraden spelen een rol. Moriarty stelt dat vooral Honduras opvalt. "Dit land had in het verleden altijd voorraden te over. Dat is niet meer het geval. De voorraad neemt af; waarschijnlijk omdat in andere regio's geen aanbod is." Dat dit niet meteen voor paniek in de markt zorgt, komt grotendeels doordat de totale gecertifieerde voorraden nog altijd goed zijn; er liggen rond de 2 miljoen zakken in opslag.

Verder heeft de markt, volgens de Mintec-analist, te maken met macro-economische uitdagingen. Zo is de Braziliaanse reaal zwakker geworden, liggen de olieprijzen op een hoog niveau en zijn de logistieke problemen nog niet opgelost. "Dat laatste speelt met name voor de vrachten vanuit Azië. Maar ook vanuit Centraal-Amerika komen nog verhalen dat kleine havens moeite hebben om terug in een ritme te komen." Bovenstaande uitdagingen zorgen er volgens Moriarty voor dat er momenteel sprake is van een zogenaamde sellers market.

'Voorraden niet eens zo slecht'
De verkopende partijen blijven hameren op de lage voorraad. Dit terwijl de cijfers niet eens zo slecht zijn, stelt de analist. Voor seizoen 2021/2022 wordt gerekend met een Braziliaanse productie van 53,6 miljoen zakken. Een seizoen later is dat zelfs 63,4 miljoen zakken. Een plus van 18%. Veel analisten zien dat als té ambitieus en gaan uit van ongeveer 60 miljoen zakken. En ja, het is een forse min vergeleken met seizoen 2020/2021 – toen kwam de opbrengst op 69,9 miljoen zakken – maar het is tegelijkertijd een stevige plus als je kijkt naar eerdere jaren. Gemiddeld over de afgelopen jaren kwam de Braziliaanse opbrengst uit op 50 miljoen zakken.

Als de productie en verwachte export echter over elkaar heen worden gelegd, dan komt Brazilië wel 4 miljoen zakken tekort. "Tegelijkertijd kan dit tekort worden opgevangen door een wereldwijde beginvoorraad van 32 miljoen zakken", meldt Moriarty. In seizoen 2021/2022 is de verwachting dat de wereldwijde eindvoorraad voor koffiebonen uitkomt op 32 miljoen zakken. Een afname van ongeveer 24% vergeleken met een seizoen eerder. "Dit is allemaal uiteraard nog heel onzeker. De hoge prijzen van het moment kunnen ervoor zorgen dat het ingezaaide areaal groeit. De effecten daarvan zien we pas over een paar jaar terug."

De markt voor Robusta-koffiebonen staat hier helemaal los van, benadrukt de Mintec-analist. "Deze bonen en markt worden vooral beïnvloed de logistieke problemen. In Azië, waar vooral veel Robusta-bonen worden geteeld, loopt het vaccinatieproces achter op de rest van de wereld. Dat zorgt voor opstoppingen in de keten." De hoge brandstofkosten helpen niet mee. Inmiddels wordt voor een twintig voets container, een formaat dat gebruikelijker is voor koffiebonen, $8.000 tot $10.000 betaald.

Onzekerheid blijft markt voeden
Voor de komende maand blijft onzekerheid een sleutelwoord. "Over een paar maanden hebben we een beter beeld van de oogst in Brazilië. Maar hoe dan ook, er zal een tekort aan Arabica-koffiebonen zijn", aldus Moriarty. Speculanten zullen daarom een grote invloed blijven houden in de markt. Vooral omdat de onzekerheden rondom de coronacrisis en de inflatie nog wel even aanhouden. "De logistieke problemen nemen naar verwachting wel af. Dat zou een positief effect kunnen hebben op de markt voor Robusta", sluit Moriarty af.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden