India, een van de grootste spelers op de wereldwijde suikermarkt, zet ook dit jaar actief in op het bijmengprogramma. De verwachting is dat nog meer suikerriet gebruikt gaat worden voor de productie van ethanol. Een suikertekort ligt daarmee nog steeds op de loer; iets wat de Liffe-notering op een hoog niveau houdt.
De grootste spelers op de internationale suikermarkt – Brazilië, India en Thailand – zien al een aantal maanden heil in de productie van ethanol. Om de overtollige suikerrietvoorraad een bestemming te geven, moedigt de Indiase overheid suikerproducenten sinds oktober aan om het product te gebruiken voor de productie van ethanol. Ethanol kan worden gemengd met benzine en als brandstof worden gebruikt. Het is niet alleen een oplossing om de overmatige suikerproductie in het land aan te pakken, maar draagt ook bij aan de doelstelling van de Indiase overheid om de CO2-uitstoot tegen 2030 met één miljard ton te verminderen.
Vasthouden aan bijmengprogramma
Niet vreemd dus dat India in 2022 doorgaat met het zogenoemde 'agressieve bijmengprogramma'. Dit blijkt ook uit de jaarlijkse stijging van 3% tot 5% in de ethanolprijzen, de aanhoudende steun vanuit de overheid voor capaciteitsuitbreiding en de sterke vraag naar ethanol uit de markt. Het gerucht gaat dat oliebedrijven al voor meer dan 3,69 miljard liter ethanol gecontracteerd hebben in het huidige verkoopseizoen (dat loopt van december tot november). In de komende weken komt daar zeker bijna één miljard liter bij. Daarbij meldt de regering van plan te zijn om in 2025 20% ethanol bij te mengen, waar dat momenteel 10% is.
India is op dit moment al een van de grootste spelers op de suikermarkt. De verwachting is dat de suikerindustrie in het land in seizoen 2021/2022 met nog eens 6% à 7% kan groeien als gevolg van de groei van de export van suiker en ethanol. Een groei in de export is mogelijk, omdat concurrent Brazilië te kampen had met ongunstige weersomstandigheden. Verwacht wordt dat India dit jaar 4 tot 6 miljoen ton kan exporteren. Een gevolg is van de verschuiving naar de ethanolindustrie is wel dat de productie van suikerriet tot suiker afneemt. Dat leidt al langer tot zorgen over een tekort aan suiker, en dus tot hoge suikerprijzen. Niet alleen in India, maar wereldwijd.
Hoge prijzen
De notering voor suiker op de Liffe sloot maandag 3 januari op €438,79 per ton. Dat is een stijging van zo'n 2% vergeleken met een maand geleden en een plus van ongeveer 25% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Begin vorig jaar stond de notering op de Liffe op €350,82 per ton. Als de grootste producerende landen inderdaad meer gaan inzetten op ethanol in plaats van reguliere suiker, dan is de kans groot dat de Liffe-notering op dit hoge niveau blijft staan.
{{dataviewSnapshot(24_1641395253)}}
Er is nog een reden om in te zetten op de productie van ethanol. Niet alleen zitten we in een ware 'brandstoffenrally', maar ook kijken steeds meer landen in de Europese Unie tegen een suikertaks aan. Kortom: de consument moet minder suiker consumeren. Bedrijven als Tony's Chocolonely hebben al aangegeven achter deze maatregel te staan. Opvallend is tegelijkertijd dat de Internationale Suikerorganisatie (ISO) nog steeds uitgaat van een stijgende suikerconsumptie; er wordt een verschil van 2,7 miljoen ton gezien met de productie.
Overigens is er ook een factor die een prijsverlagend effect kan hebben op de notering. Recente regenval in Brazilië heeft het bodemvochtgehalte in de belangrijke teeltgebieden verbeterd, waardoor de vooruitzichten voor de suikerrietoogst omhoog zijn bijgesteld. Dit zou het verwachte probleem met het aanbod iets kunnen verzachten.