De tegenvallende vraag naar cacao in Noord-Amerika, wat tot uiting is gekomen in de cijfers over de cacaovermaling, heeft zijn weerslag op de markt. De prijs is afgelopen week met iets meer dan 6% gedaald en stabilisatie ligt niet direct in het verschiet.
Het feit dat de cacaovermaling in de Europese Unie en Azië hoger ligt dan één maand eerder is niet voldoende om de markt positief te stemmen. De afname van 1,2% - tot 116.613 ton – in de Noord-Amerikaanse cacaovermaling hangt als het zwaard van Damocles boven de markt. Analisten rekenden namelijk met een plus van 3% tot 4%. Hierdoor zijn de zorgen over het herstel van de vraag opnieuw opgelaaid. De notering op de Intercontinental Exchange (ICE) reageert direct. Maandag 24 januari sloot de koers op $2.293 per ton. Een daling van iets meer dan 6% in vergelijking tot de periode vóór de bekendmaking van de cacaomalingscijfers.
Verbetering in de exportcijfers verwacht
Uit de nieuwste cijfers van de International Cocoa Organization (ICCO) blijkt dat de leveringen van cacaobonen aan de havens van Ivoorkust tot en met december lager waren dan één seizoen eerder. De havens in Ivoorkust ontvingen tot die periode 1,17 miljoen ton. Eén jaar eerder was dat 1,22 miljoen ton cacaobonen (-4%). Over afgelopen weken, van 1 oktober tot en met 23 januari, rekenen exporteurs met een min van 0,9% in de zendingen. Deze resultaten zorgden in december voor een kleine stijging in de prijs. In die periode werd immers nog rekening gehouden met een hogere vraag.
Nu blijkt dat laatste niet het geval te zijn én melden insiders bij Bloomberg dat de leveringen aan de havens in Ivoorkust en Nigeria – eveneens een grote exporteur van cacao – weer toenemen. De combinatie van die twee zaken helpt de prijsvorming niet omhoog. Een toename in de levering aan de havens betekent namelijk dat het aanbod op de wereldmarkt kan gaan toenemen. En nu de vraag duidelijk lager uitpakt, neemt het overschot alleen maar toe. Een verdere daling in de notering voor cacao is daarmee niet uit te sluiten.