Begin vorige week vond een ommekeer plaats op de markt voor cacao. Door zorgen over de droogte in Ivoorkust werd de koers naar boven ingezet. Die trend zette in de dagen daarna door. Afgelopen woensdag werd het hoogste niveau in twee weken bereikt. Onder handelaren ontstaat steeds meer angst voor een krappe aanvoer.
Woensdag 2 februari steeg de notering voor cacao op de Intercontinental Exchange (ICE) naar $2.370 per ton. Omgerekend, bij de huidige wisselkoers, gaat het om een bedrag van €2.100 per ton. Dit is de vierde stijging op rij én het hoogste niveau in twee weken tijd. Donderdag 20 januari werd een notering van $2.390 per ton behaald. De reden voor de prijsstijging? Telers in Ivoorkust, 's werelds grootste cacaoproducent, beginnen zich zorgen te maken over de seizoensgebonden Harmattan-winden, die droogte met zich meebrengen.
De droogte beperkt zicht niet tot één specifieke regio. Overal in het land doen geluiden over een droge situatie de ronde. De gemiddelde temperatuur lag afgelopen week tussen de 24,5 en 27,9 graden Celsius, wat hoger is dan in een 'normaal' jaar. Het gebrek aan neerslag in combinatie met de hitte kan een negatief effect hebben op de zogenaamde 'mid-crop'-productie in het land. Ook verwachten telers dat de cacaobonen kleiner uitvallen dan verwacht én daardoor een lager chocoladegehalte hebben.
Onder handelaren ontstaat inmiddels steeds meer angst voor een krappe aanvoer. Dit in een tijd waarin de vraag naar chocolade zich herstelt. De Nigeriaanse cacao-export is hier een recent voorbeeld van. Afgelopen jaar steeg de export vanuit dat land met 43,5%, tot 100.779 ton. Daarnaast werd onlangs bekend dat de cacaovermaling in Azië afgelopen jaar met bijna 6% is gegroeid en werd in de Europese Unie 6,3% meer cacao vermalen.